Gatubelysningen är i uselt skick

Gatubelysningen är eftersatt. Vissa stolpar har mer än 50 år på nacken, andra riskerar att rosta sönder och ett antal elskåp har klassats som säkerhetsrisker. Totalt behövs upp emot 72 miljoner kronor under en tioårsperiod för åtgärder.

Gatubelysningen behöver rustas upp.

Gatubelysningen behöver rustas upp.

Foto: Anders Törnström

Motala2018-05-14 19:00

I många år har det talats om eftersatt fastighetsunderhåll och att gatorna är i stort behov av upprustning. Nu visar det sig att också gatubelysningen behöver renoveras.

– Det blir så när man över tid inte lägger pengar på vissa saker, säger Fredrik Feldt, teknisk chef.

Det senaste året har kommunen gjort en kartläggning av läget för samtliga 10 000 belysningsstolpar. Genomgången visar bland annat på flera hundra stolpar som blivit omväxta av häckar eller träd, omkring 1300 stolpar som är minst 50 år gamla eller är i så dåligt skick att de håller på att rosta sönder, elskåp som saknar petskydd och som klassas som säkerhetsrisker och kablar med enorma energiförluster.

– Det har inte skett några olyckor, men elskåp i dåligt skick med spänningen på är inte optimalt på något sätt. Det kommer vi att åtgärda direkt. Det får kosta vad det kostar, säger Fredrik Feldt.

Tjänstemännen har presenterat en lägesrapport för politikerna. Där flaggar de för att man under den närmaste tioårsperioden behöver lägga 72 miljoner kronor för att åtgärda gatubelysningen i kommunen.

– Sex miljoner handlar om ren elsäkerhet. Där har jag redan fått ungefär hälften för att åtgärda bland annat elskåp. Jag har meddelat politikerna att om vi inte får de här sex miljonerna så måste vi stänga av gatubelysningen, säger Ove Andersson.

En stor del av de resterande 66 miljonerna handlar om pengar för att byta ut stolpar som annars riskerar att rosta sönder, som är gamla och uttjänta och kablar som är i så dåligt skick att mycket av strömmen går förlorad på vägen.

– Det handlar om 800 000 kronor om året i kabelförluster, säger Ove Andersson.

Ni har stolpar som håller på att rosta sönder, finns det risk att de välter?

– Ja, absolut. 95 procent av de dåliga stolparna kommer sannolikt inte att ramla inom en tioårsperiod, men vi kan inte säga vilka som kan råka göra det, säger Ove Andersson.

Åtgärderna skulle också kunna innebära stora besparingar för kommunen. Omkring 30 av de totalt 72 miljonerna handlar om att byta till mer energieffektiva led-lampor. Det är inget som måste göras, men skulle spara energi och pengar för kommunen framöver. Vilka satsningar och renoveringar som ska göras är dock en politisk fråga. I maj ska tekniska nämnden få en närmare redovisning och sedan blir det en fråga för kommande budgetarbete.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om