– Jag tycker om att arbeta med människor och hjälpa dem. Det är roligt att kunna bidra med något på individnivå, resonerar hon.
Karin som arbetar inom skolan säger att det kan variera mycket vad en huvudman behöver hjälp med. Det kan vara allt från att betala räkningar en gång i månaden till att kommunicera med myndigheter, följa upp hur städ, hygien och boendestöd fungerar eller, reflektera över om någon verkar vara ensam mycket.
– Det är jag som måste se till att brister åtgärdas, säger hon.
Att bli god man är något som tingsrätten tillförordnar, men det är kommunen som håller i den första intervjun med den som anmäler sitt intresse, för att se om man passar för uppdraget. Enligt Karin bör var och en noga fundera över varför man vill hjälpa till eftersom ansvaret inte bara går att säga ifrån sig om man tröttnar.
– Man måste ha en mognad som människa och se, vad är mitt uppdrag? Och man måste kunna säga ja och nej.
Hennes tips är också att be om ett lättare uppdrag i början för att kunna känna efter om rollen passar. Själv har hon kontakt med sina huvudmän flera dagar i veckan och samarbetet skänker henne tillfredsställelse som god man.
– Jag kan rekommendera det varmt. Att jag med så enkla medel kan hjälpa en person genom att se till att det finns kläder eller att hyran är betald.
Något som Karin också lyfter fram är den support som gode män får av överförmyndarkansliet när det gäller juridiska eller ekonomiska frågor. Det kan till exempel vara en huvudman som vill sälja sitt hus och då måste man veta vilka lagar som gäller.
– Jag tycker att jag får jättebra stöd, jag får verkligen svar.