Gymnasieskolan får dåligt betyg – underpresterar

Gymnasieskolans elever borde ha högre betyg. Det visar en nationell jämförelse. Nu vill ansvarig politiker att skolan utreder hur de jobbar.

Nicklas Rudberg.

Nicklas Rudberg.

Foto: Anders Törnström

Motala2017-10-26 09:50

Varje år gör Sveriges kommuner och landsting, SKL, en jämförelse av landets skolor. Motala har tidigare legat i den sämre fjärdedelen, men har klättrat något. I dag ligger man på plats 171. Bildningsnämndens ordförande, Nicklas Rudberg (S), är dock inte nöjd.

– Vi har klättrat och det är bra, men vi har inte haft det stora klivet som vi hoppats på. Tittar man på beräkningar så borde vi exempelvis ha tio procent fler elever som går ut med examen. Så gymnasieskolan underpresterar helt enkelt, säger han.

Det låter väldigt allvarligt att ni har en skola som inte ger eleverna de förutsättningar till kunskaper som de borde ha. Det här är ju deras framtid. Vad tänker du om det?

– Det här är allvarligt. Men vi hade en liknande situation med grundskolan när vi tog makten i Motala och där har man jobbat väldigt mycket med det här.

Vad gör ni åt situationen?

– Det finns ett uppdrag på gymnasieskolan att se över och utveckla skolan. Satsningen på en skola för alla som vi gjort gäller också gymnasieskolan och inte bara grundskolan. Gymnasieskolan behöver helt enkelt se över hur de jobbar, men vi måste också titta på strukturella bitar. Är det exempelvis att vi är för restriktiva med betygen?

Du har varit bildningsnämndens ordförande i snart åtta år. Är inte det här ett misslyckande även för er att resultaten inte blivit bättre?

– Det var värre förut. Skolans resultat har förbättrats stadigt så man är på rätt väg, men vi tycker att det går för sakta. Vi är otåliga, vi politiker och tycker att ungdomarna utifrån sina förutsättningar borde få bättre resultat.

Ser du att ni har ett ansvar för att det inte blivit en större höjning av resultaten?

– Det har blivit bättre, men visst är vi självkritiska också. Därför måste vi politiskt växla upp och lägga mer fokus på gymnasieskolans innehåll.

I rapporten framkommer också att de elever som pendlar från Motala har generellt sämre resultat än de som läser på hemmaplan.Hur tänker ni där eftersom ni just är på väg att lägga ner en utbildning (industriprogrammet)?

– Vi behöver titta på vad det här resultatet innebär. Hur lång pendling är rimlig och vilka konsekvenser får det. Men det behöver vi titta djupare på, säger Nicklas Rudberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om