Kärnfull Next: "Motala är en bra plats för kärnkraft"

Företaget Kärnfull Next tar nu nästa steg för att utreda möjligheten att bygga kärnkraftverk i Motala. Nu möter de oron från Motalaborna om att dricksvattnet skulle bli förstört om man använde Vättern för kylvatten.
– Huvudspåret är att vattnet som används inte släpps ut igen, säger John Ahlberg, strategichef på Kärnfull Next.

Balder Hagert och John Ahlberg från Kärnfull Next besökte Motala i förra veckan. De berättar att det nu är dags att hitta lämpliga ställen för ett eventuellt kärnkraftverk. Sedan skrivs kontrakt för att göra en detaljerad förstudie på de utvalda platserna. "Motala är en bra plats för kärnkraft", säger de.

Balder Hagert och John Ahlberg från Kärnfull Next besökte Motala i förra veckan. De berättar att det nu är dags att hitta lämpliga ställen för ett eventuellt kärnkraftverk. Sedan skrivs kontrakt för att göra en detaljerad förstudie på de utvalda platserna. "Motala är en bra plats för kärnkraft", säger de.

Foto: Kajsa Juslin

Motala2025-03-31 07:00

Under onsdagen träffade Kärnfull Next politikerna i kommunstyrelsen för att presentera resultatet av en första konceptstudie som precis blivit klar. Efteråt var företagets företrädare positiva.

– Vi var väl mottagna och de hade bra frågor, säger John Ahlberg.

Nu blir nästa steg att leta efter lämpliga platser, ta kontakt med markägare och skriva avtal för att kunna påbörja en detaljerad förstudie.

– När vi har hittat de fastigheter som vi vill göra förstudien på så kommer vi att gå ut med det offentligt, säger Ahlberg.

undefined
En första reaktor i Motala skulle kunna vara igång om ungefär tio år.

Han och kollegan Balder Hagert, portföljansvarig på företaget, tycker att Motala har en bra utgångspunkt för kärnkraft, bland annat på grund av en öppenhet från kommunens sida. Också infrastrukturen tycker de är bra då det svenska stamnätet för el går här.

– Vi har 400 kilovolts kabel som är perfekt. Ju närmre vi kan placera oss till den, desto lägre kostnader att koppla upp sig, säger Ahlberg.

De befintliga kärnkraftverken i Sverige ligger, till skillnad från Motala, vid kusten. Men det ser de inte som ett problem. Tvärtom tycker de att det behövs kärnkraftverk även inne i landet. 

Här finns Vättern och andra vattendrag som skulle kunna vara aktuella att ha till kylvatten.

– Vanligtvis tar man in vatten från havet och lämnar tillbaka det lite mer uppvärmt. Men det blir en annan karaktär när man flyttar ett kärnkraftverk in i landet. Vi tar in kylvatten någonstans som sen förångas från ett kyltorn. Vattnet kan sedan användas i ett cirkulärt system, berättar Ahlberg.

undefined
Att det skulle vara något problem med att lägga ett kärnkraftverk en bit in i landet ser de inte som något problem. "I till exempel Frankrike ligger kärnkraftverken i regel utmed floder inne i landet för att skapa stabilitet", säger John Ahlberg.

De menar också att mängden vatten som behövs är förhållandevis liten och att det inte skulle göra någon påverkan på vattendraget som det tas ifrån.

Om det skulle bli Vättern eller något annat kan de inte säga. Däremot är Varamon inte intressant.

– Nej, nej, det är alldeles för nära tätorten. Det finns inga fördelar med att lägga det så urbant. Det är mer rimligt att lägga det en bit bort från bebyggelse, svarar John Ahlberg på den frågan.

undefined
John Ahlberg var nöjd efter mötet med kommunstyrelsen i veckan. "De ställde bra frågor", säger han.

En annan aspekt handlar om hur man transporterar kärnbränslet. Det som troligtvis skulle bli aktuellt är säkerhetsklassad transport på riksväg 34 och 50. De menar att transporten är säker och skulle klara en trafikolycka.

– Det är väldigt väl förpackat inne i lastbilen. Good enough existerar inte i den här branschen, säger Balder Hagert.

– Vi förstår folks rädslor, men allt testas i en gedigen process med olika myndigheter innan vi börjar bygga. När det väl är dags, om det blir dags, så har vi hanterat alla risker, fortsätter John Ahlberg och påpekar att det fortfarande är väldigt tidigt i processen.

undefined
Mark Henriksson (M) var nöjd efter presentationen av den första konceptstudien. "Det blev också tydligt att det är många delar kvar som behöver göras. Alla frågetecken kring säkerhet, geografisk placering och annat kommer att redas ut", säger han efteråt.

Politikerna i Motala tyckte att mötet var informativt och att de fått svar på många frågor.

– Jag tycker att det var bra att redde ut vissa frågetecken, exempelvis frågan om ifall man kommer att förstöra Vättern. De var tydliga med att de kommer jobba med ett system där de använder tillvatten, men inte frånvatten. De tyckte jag var skönt att höra, säger Mark Henriksson (M), kommunstyrelsens ordförande.

Däremot ledde inte mötet till att största oppositionspartiet S ändrat uppfattning. Bland annat lyfte de frågan om säkerhetsrisker och terrorhot med tanke på den oroliga omvärlden, där kärnkraftverk skulle kunna bli potentiella mål vid en konflikt.

– De var informativa och gjorde ett bra jobb, men vi är inte omvända. Det är alldeles för stora risker, säger Elias Georges (S).

Kärnfull Next

Kärnfull Next är ett Göteborgsbaserat projektutvecklingsbolag. De arbetar med att hitta finansiering, lokalisering och söka tillstånd etc. De har sedan samarbeten flera olika intressenter som kommer in och involverar sig i projektet när det blivit tillståndsgivet och byggstartsklart.

Det Kärnfull Next utreder är möjligheten att bygga ett kärnkraftverk med SMR-teknik (små modulära reaktorer). Den stora skillnaden mot ett vanligt kärnkraftverk är att SMR är mindre än vanliga reaktorer. De är också modulära och kan fraktas från en fabrik i olika beståndsdelar och sättas upp på plats. SMR har lite olika tekniker, men de tittar på är densamma som vanlig kärnkraft, skillnaden handlar om storlek och produktionssätt.

Förutom Motala tittar de även på etablering av kärnkraft i Nyköping, Valdemarsvik, Västervik och Karlshamn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!