– Området är ju en del av översiktsplanen för 2040 och vad vi förstått finns det ett intresse för området, säger Johan Johansson (SD), vice ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.
Området ligger mellan Vättern och järnvägen, och därmed också nära riksväg 50.
– Det är ett fint område med bra utsikt över Vättern, säger Johansson och förklarar vidare att när det gäller ljud från järnväg och riksväg så är man fullt medveten om att det påverkar byggnationen.
– Men det är inte svårt att lösa byggnadstekniskt, säger han och nämner Södra stranden som exempel på områden nära järnvägen där man löst det.
Mark- och exploateringschef Christine Stafström berättar att planerna för byggnation innehåller flera delar.
– Dels blir det villatomter till den kommunala tomtkön. Sen hoppas vi på flerbostadshus och tänker att det blir markanvisning. Det är många byggherrar som bevakar och har koll på våra områden och vi hoppas att marknaden är positiv.
– Men först ska planen vinna laga kraft, vilket den gör om cirka en vecka, och därefter ska vi sätta tidsaspekten för när det kan bli klart för vidare avtal.
För radhus, eller parhus, finns det redan ett avtal med ett fastighetsbolag för en del av området, enligt Stafström. Men då kommunen ville göra en detaljplan för hela området har bolaget och kommunen avvaktat.
När detaljplanen har vunnit laga kraft kommer kommunen fortsätta med planeringen för infrastruktur, med gator, vatten och avlopp samt el. För att klara en ökad trafikmängd till området ska Fiskartorpsvägen byggas om och till den även en gång- och cykelbana.
Finns det en efterfrågan för villatomter på Dynudden?
– Ja, det är flera som ringt och frågat, så vi tror att det ska finnas en stor efterfrågan, säger Stafström.
Trots taget beslut var det inte en helt enig nämnd som sa ja.
– Jag röstade ju emot, säger Johansson och förklarar att SD är emot att bygga på odlingsmark vilket gäller i det här fallet.
– Det var inte jättemycket diskussioner i nämnden men vi har hållit vår linje. Även om jag förstår att det här området är lite inklämt och inte jättebrukbart.
Det innebär att ni inom Samverkan för Motala inte röstade lika i detta?
– Nej, vi håller vår linje. Vi kan inte vara överens om allt, utan politik är att ge och ta, säger Johansson men tillägger att övriga partier var överens i beslutet och därmed är detaljplanen antagen.