Här satsas 150 miljoner – ska ge Motalaborna färre strömavbrott

150 miljoner de kommande fem åren. Det planerar Vattenfall Eldistribution AB att investera för att förstärka elnätet i Motala med omnejd. Färre strömavbrott är ett av syftena med satsningen.

Erik Olvstam och Hans Cederin jobbar med att göra en av skarvarna i markkabeln som ska ersätta luftledningen i bakgrunden. Entrenören Abekas Gustaf Lejonmarck och Jonas övstrand, till vänster, förklarar för Vattenfall eldistributions projektchef Kristina Bredin och projektledarna Björn Nilsson och Martin Hägerström hur skarvningen går till.

Erik Olvstam och Hans Cederin jobbar med att göra en av skarvarna i markkabeln som ska ersätta luftledningen i bakgrunden. Entrenören Abekas Gustaf Lejonmarck och Jonas övstrand, till vänster, förklarar för Vattenfall eldistributions projektchef Kristina Bredin och projektledarna Björn Nilsson och Martin Hägerström hur skarvningen går till.

Foto: Thomas Augustsson

Motala2025-04-11 00:01

2023 hade boende i Motala med omnejd strömavbrott i ungefär 70 minuter i snitt. Ungefär hälften av de avbrotten orsakades av vind, snö och träd som fallit på elledningar på grund av det. Något som Vattenfall Eldistribution nu genomför flera projekt för att ändra på, för att förbättra elleveransen för sina 26 000 kunder i området. 

– Vattenfall Eldistribution investerar 8-10 miljarder per år i hela vårt elnät runt om i landet. Vi både byter ut och bygger nytt, säger Kristina Bredin, projektchef.

undefined
De gamla luftledningarna är sårbara för snö, vindar och nedfallna träd. Nu byts de ut mot markkabel för att göra elnätet mer säkert för avbrott.

Hon säger det ståendes på en åker, någon mil utanför Godegård, samtidigt som hon tittar på när två delar av en 24 000-volts elkabel skarvas ihop. Ett arbete som ingår i projektet med att byta ut luftledningarna 100 meter bort mot markkabel på en sträcka av nära tre mil. En skylt på luftledningsstolpen som snart gjort sitt berättar att den tjänat elkonsumenter sedan 1980. 

– Vi har ett väldigt ålderstiget nät. Det är därför det finns ett så stort behov, säger Bredin.  

undefined
24 000 volt kommer det gå igenom markkabeln. Kabeln är gjord av aluminium och inte koppar som det var förr. Det gör den billigare, men det krävs dubbelt så mycket aluminium för att få samma ledningsförmåga som koppar.

Projektet med att ersätta luftledningarna med markkabel inleddes i november och ska vara klart till hösten. Själva elkabeln levereras på kabeltrummor i 500-meters bitar som sen skarvas ihop. Arbetet med att skarva ihop elkabeln tar två timmar att genomföra och längs sträckan blir det en mängd skarvar.

undefined
Att skarva ihop elkabeln tar två timmar och innefattar en rad olika moment. Ett av de sista momenten är att jorda kabeln vilket Hans Cederin och Erik Olvstam är i färd med här.

– Vid optimala förhållanden så är det 500 meter mellan varje skarv. Men det är inte så ofta det är det. Så jag skulle tro att det blir över 100 skarvar vi kommer behöva göra, säger Jonas Lövstrand, projektledare på Abeka El & Kraftanläggningar AB som är de som utför arbetet. 

Att byta ut luftledningar mot markkabel är bara en del i satsningen för att stärka elnätet i Motalaområdet. I Motala och Borensberg ska även 18 stycken gamla nätstationer byggas om eller ersättas med nya. I samband med det ska även äldre låg- och mellanspänningskablar förstärkas för att öka kapaciteten i nätet. Vilket behövs i en tid då både företag och privatpersoner förbrukar alltmer el. 

– Vi är inne i en ny våg av elektrifiering nu i den energiomställning som pågår nu. Då är det viktigt att vi säkerställer att vi har ett robust elnät och att det finns kapacitet för alla våra kunders behov, säger Kristina Bredin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!