Höga vattennivåer och varmt väder – blir det trångt på stranden?

Vattennivåerna i kommunen är fortsatt höga. Potentiellt kan det resultera i mindre plats för badsugna i Varamon.

Varamobadens strandkant där vattnet nu täcker en stor del av stranden

Varamobadens strandkant där vattnet nu täcker en stor del av stranden

Foto: Siri Magnusson

Motala2024-06-25 16:30

Thomas Martinsson, verksamhetschef för drift och anläggning vid kommunen, är trots det höga vattnet inte oroad över trängsel på kommunens badplatser i veckan.

undefined
Thomas Martinsson vid kommunen är inte oroad för trängsel vid badplatserna

– Det är klart att det kanske kommer mycket människor men man får helt enkelt anpassa sig efter utrymme.

Han menar exempelvis att man vid eventuell trängsel kan flytta upp på gräsytor som omger många av kommunens badplatser.

Hur tror du det blir med parkeringsplatser?

– Det vi har bekymmer med när det blir väldigt mycket besökare är Jerusalemsbadet, där är det svårt, säger Thomas Martinsson.

Inte Varamobaden?

– Nej där har vi kapacitet som jag ser det. Det var under pandemin som det var stora problem, men nu kan vi till och med öppna upp en reserv-parkeringsplats som är relativt stor också. Parkeringsplatser är jag inte oroad för.

Fredrik Schück, hydrolog på SMHI, berättar att den senaste korrekta mätningen av vattennivån i Vättern som genomfördes av Tekniska verken den 17/6 visade 88,8 meter över havet, vilket han säger är högt. 

undefined
Det höga vattnet är en konsekvens av att det tidigare under våren föll stora mängder snö och nederbörd

– Vi brukar tala om återkomsttid och den här nivån ligger mellan tio och 25 års återkomsttid. En återkomsttid är ett snitt på hur ofta den vattennivån nås. I genomsnitt sker den här vattennivån mer sällan än vart tionde år. 

Fredrik Schück förklarar att det förmodligen kommer sjunka framöver, men han poängterar att Vättern är en väldigt stor sjö och att utflödet ur den är ganska litet vilket gör det väldigt stabilt och att det inte ändras så snabbt.

– Det är en ganska långsam process. Det är Sveriges trögaste sjö. 

undefined
Vattennivån ligger mellan tio och 25 års återkomsttid

Det höga vattnet är en konsekvens av att det tidigare under våren föll stora mängder snö och nederbörd som letade sig fram till Vättern från närliggande områden. 

Vad skulle kunna hända om det tillkom ännu mer vatten?

– Det har tidigare varit problem med översvämning i Jönköping vid Munksjön som rinner in i Vättern och det vattenflödet blir dämt när det är väldigt högt i Vättern. Då blir det översvämningar i Jönköping.

 Fredrik Schück menar dock att sådana översvämningar är osannolika nu under sommaren.

– Det krävs väldigt mycket vatten för att det ska bli värre i Vättern nu för det är en så stor sjö, så att det tar tid. Det skulle krävas någon, eller några månader av väldigt stor nederbörd. 

undefined
Den senaste mätningen av vattennivån i Vättern visade 88,8 meter över havet

På plats vid Varamobaden promenerar Hans-Göran Axelsson, 62, förbi. Han berättar att han är här ibland och är uppvuxen i närheten men att det inte är mycket strand just nu, och att det för några veckor sedan var ännu högre vatten.

undefined
Hans-Göran Axelsson har spenderat mycket tid vid Varamobaden

Han skulle ändå inte benämna trängseln på stranden som ett problem, då det är en allmän plats. Men medger att det inte är hans favoritbadplats.

– Om jag ska vara ärlig så gillar jag inte att vara här, man ligger packade som sardiner, säger Hans-Göran Axelsson som föredrar att åka till mindre sjöar för att bada.

Karta: Varamobadet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!