I Motala Verkstad Àr alla dagar matlÄdans dag

MatlÄdan Àr mer populÀr Àn nÄgonsin och hade sin egen dag pÄ torsdagen. PÄ Motala Verkstad Àr alla dagar matlÄdans dag. HÀr finns lÄdor som varit med i 40 Är.

Börje Sanglert, Pierre Johansson, Ulf Alm och Mattias Hassel Àter alltid lunch ur sina plÄtlÄdor oavsett om det Àr matlÄdans dag eller inte. SjÀlvklart kombinerar de det med att spela plump. Av de fyras lÄder sticker Mattias Hassels ut, för i den finns det tacopaj gjort pÄ hjort som han sjÀlv jagat.

Börje Sanglert, Pierre Johansson, Ulf Alm och Mattias Hassel Àter alltid lunch ur sina plÄtlÄdor oavsett om det Àr matlÄdans dag eller inte. SjÀlvklart kombinerar de det med att spela plump. Av de fyras lÄder sticker Mattias Hassels ut, för i den finns det tacopaj gjort pÄ hjort som han sjÀlv jagat.

Foto: Thomas Augustsson

Motala2023-03-23 20:00

I takt med att matpriserna rusat i höjden vÀljer allt fler svenskar att ta med sig matlÄdor till jobbet. Vilket inte minst syns pÄ sökningar efter recept pÄ vÀlsmakande matlÄderÀtter. Exempelvis har sökningarna pÄ Arlas receptsajt ökat med 600 procent jÀmfört med för bara ett Är sedan.

MatlĂ„dan hade ocksĂ„ sin alldeles egna dag pĂ„ torsdagen. Men det var inget som föranledde nĂ„got speciellt firande i lunchrummet pĂ„ Motala Verkstad. För dĂ€r Ă€r alla dagar matlĂ„dans dag. 

– Jag började 1975 pĂ„ gamla verkstan nere vid kanalen och jag har alltid haft matlĂ„da. Alltid plĂ„tlĂ„da, de hĂ€r plastlĂ„dorna funkar inte riktigt för mig, sĂ€ger Pierre Johansson och öppnar vĂ€rmeskĂ„pet för att plocka ut sin lĂ„da. 

Den stĂ„r pĂ„ samma plats som den alltid har stĂ„tt. Pierre drar pĂ„ sin ena arbetshandske, lyfter ut den och öppnar locket för att visa vad som bjuds idag. 

– Idag har jag gulaschsoppa. Det funkar riktigt bra. Sen Ă€r chili con carne skitgott och enkelt att göra. Det mesta funkar, men det mĂ„ste vara nĂ„got med sĂ„s. Det blir sĂ„ jĂ€drans torrt annars, sĂ€ger han. 

NĂ€r Pierre flyttat pĂ„ sig kliver Björn Sanglert fram för att greppa sin plĂ„tlĂ„da. LĂ„dan har smĂ„ bucklor och ser ut att ha varit med ett tag. 

Vilket Björn bekrĂ€ftar. 

– Jag har haft samma lĂ„da varje dag i 40 Ă„r. Det blir godast med plĂ„tlĂ„da och vĂ€rma den i vĂ€rmeskĂ„p. Man slĂ€nger in den 10.30 och sen Ă€r maten perfekt till lunch. De lite yngre gillar ju att vĂ€rma den i plingmaskinen men det blir inte lika bra och sĂ„ mĂ„ste man stĂ„ i kö till den ocksĂ„. 

Plingmaskinen?

– Ja, mikrovĂ„gsugnen. Jag gillar den inte. DĂ„ mĂ„ste du ha maten i plastlĂ„da och det blir inte lika bra, sĂ€ger Björn och slĂ€nger en blick mot Yngve Eriksson som just plockar ur sin matlĂ„da i plast ur mikron. 

– Jag provade en gĂ„ng att vĂ€rma den i vĂ€rmeskĂ„pet men det blev inte bra. LĂ„dan smĂ€lte sĂ„ den dagen blev det inget lunch, sĂ€ger Yngve och skrattar. 

Lagar ni speciell mat att ha med i matlÄdan?

– Man gör lite extra till middagen kvĂ€llen innan som man tar med dagen efter. Vi hade en kille som gjorde storkok varje söndag. Sen hade han samma matlĂ„da fram till torsdag, sĂ€ger Pierre Johansson. 

NĂ€r de slagit sig ner hos Ulf Alm och Mattias Hassel har de inte tid att prata mer. Nu mĂ„ste de koncentrera sig pĂ„ nĂ„got som Ă€r lika givet som att de har matlĂ„dor. 

NĂ€mligen att spela plump. (Kortspel, red anm).

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!