I takt med att matpriserna rusat i höjden vÀljer allt fler svenskar att ta med sig matlÄdor till jobbet. Vilket inte minst syns pÄ sökningar efter recept pÄ vÀlsmakande matlÄderÀtter. Exempelvis har sökningarna pÄ Arlas receptsajt ökat med 600 procent jÀmfört med för bara ett Är sedan.
MatlÄdan hade ocksÄ sin alldeles egna dag pÄ torsdagen. Men det var inget som föranledde nÄgot speciellt firande i lunchrummet pÄ Motala Verkstad. För dÀr Àr alla dagar matlÄdans dag.
â Jag började 1975 pĂ„ gamla verkstan nere vid kanalen och jag har alltid haft matlĂ„da. Alltid plĂ„tlĂ„da, de hĂ€r plastlĂ„dorna funkar inte riktigt för mig, sĂ€ger Pierre Johansson och öppnar vĂ€rmeskĂ„pet för att plocka ut sin lĂ„da.
Den stÄr pÄ samma plats som den alltid har stÄtt. Pierre drar pÄ sin ena arbetshandske, lyfter ut den och öppnar locket för att visa vad som bjuds idag.
â Idag har jag gulaschsoppa. Det funkar riktigt bra. Sen Ă€r chili con carne skitgott och enkelt att göra. Det mesta funkar, men det mĂ„ste vara nĂ„got med sĂ„s. Det blir sĂ„ jĂ€drans torrt annars, sĂ€ger han.
NÀr Pierre flyttat pÄ sig kliver Björn Sanglert fram för att greppa sin plÄtlÄda. LÄdan har smÄ bucklor och ser ut att ha varit med ett tag.
Vilket Björn bekrÀftar.
â Jag har haft samma lĂ„da varje dag i 40 Ă„r. Det blir godast med plĂ„tlĂ„da och vĂ€rma den i vĂ€rmeskĂ„p. Man slĂ€nger in den 10.30 och sen Ă€r maten perfekt till lunch. De lite yngre gillar ju att vĂ€rma den i plingmaskinen men det blir inte lika bra och sĂ„ mĂ„ste man stĂ„ i kö till den ocksĂ„.
Plingmaskinen?
â Ja, mikrovĂ„gsugnen. Jag gillar den inte. DĂ„ mĂ„ste du ha maten i plastlĂ„da och det blir inte lika bra, sĂ€ger Björn och slĂ€nger en blick mot Yngve Eriksson som just plockar ur sin matlĂ„da i plast ur mikron.
â Jag provade en gĂ„ng att vĂ€rma den i vĂ€rmeskĂ„pet men det blev inte bra. LĂ„dan smĂ€lte sĂ„ den dagen blev det inget lunch, sĂ€ger Yngve och skrattar.
Lagar ni speciell mat att ha med i matlÄdan?
â Man gör lite extra till middagen kvĂ€llen innan som man tar med dagen efter. Vi hade en kille som gjorde storkok varje söndag. Sen hade han samma matlĂ„da fram till torsdag, sĂ€ger Pierre Johansson.
NÀr de slagit sig ner hos Ulf Alm och Mattias Hassel har de inte tid att prata mer. Nu mÄste de koncentrera sig pÄ nÄgot som Àr lika givet som att de har matlÄdor.
NĂ€mligen att spela plump. (Kortspel, red anm).