Julmarknad är för många ett perfekt sätt att komma i julstämning. En krans inhandlas till ytterdörren, glögg till eftermiddagsfikat och ett par smycken som ska bli klappar. Marknaden är också en plats att öva entreprenörskap.
– Det är jättekul, speciellt i en mindre stad, att Tillväxt Motala gör sådana här saker som är gynnande för småföretagare, tycker Engla Kjellberg från UF-företaget Reflame.
Tillväxt Motalas Sjöstadsjul på Stora torget har 35 utställare, varav sex UF-företagare. Ännu fler unga företagare finns i Folkets hus och nere i hamnen.
– Det är jättemycket jobb, men man lär sig mycket, säger Alma Aktner och Emmy Edman från UF-företaget Livsljus.
Ung Företagsamhet i all ära, men det finns fler unga knallar som får träna sina försäljningsskills under skyltsöndagen. Tolvåriga Karin Lagerqvist och Stina Gustafson samlar in pengar till en klassresa med klass 6:1 på Kunskapsskolan.
– Vi får komma ut mer och prata med främlingar. I början var jag mer blyg och visste inte vad jag skulle säga men nu går det bra, säger Karin Lagerqvist och konstaterar att hennes fem lager kläder hållit henne varm hela tiden de stått stilla.
– Vi byts av under dagen och står ungefär en timme var, men man får stå så länge man vill egentligen, förklarar Stina Gustafson.
Klassföräldern Magnus Lindberg berättar att de totalt är cirka 15-20 elever som hjälps åt att baka och sälja.
– Det är bra, det stärker klassen, säger han.
Dagens allra yngsta knalle är elvaårige Karim Al Jafari. Han har åkt land och rike runt hela livet med familjeföretaget Jafaris Donuts och rör sig bakom disken med en självklarhet som heter duga. Smeten ska röras, servetter ska läggas fram, munkarna ska rullas i socker och kvittot räckas till kunden. När vi frågar vad som är bäst med att vara med på marknad svarar Karim kort och koncist:
– Sälja.
Det värsta är kylan. Det tycker också Emmy Edman.
– Vi har typ frusit ihjäl idag.
UF-företaget Reflame blir däremot tysta när vi frågar om det finns någon nackdel med att stå på marknaden.
– Kanske lite kallt, börjar Julia försiktigt.
– Det är lite jobb men inte så farligt, säger Alice Gamelius.
– Det är värt det, svarar Engla Kjellberg snabbt då.
Munkar langas ut nästan konstant under dagen, det hembakta fikat försvinner från klass 6:1s bord och Reflame säljer slut på sina egengjorda eldstartare.
– De flesta är ganska nöjda. I omgångar har det varit jättemycket folk, berättar Lotta Bengtsson, turistinformatör på Tillväxt Motala, när dagen närmar sig sitt slut.