Kebab i Motala har analyserats – för att hitta bakterier

Tidigare har vi rapporterat om att alkoholhalter i sprit har kontrollerats av inspektörer i Motala.
Men det Àr inte bara alkoholhalten i sprit som kontrollerats, i ett aktuellt östgötaprojekt har Àven nedkylt kebabkött utsatts för en genomlysning.

Nikolina Dragisic, Hanna Söderberg och Susann Palm har under en treÄrstid medverkat i ett östgötaprojekt dÀr man bland annat genomfört extra kontroller av kebabkött i Motala kommun.

Nikolina Dragisic, Hanna Söderberg och Susann Palm har under en treÄrstid medverkat i ett östgötaprojekt dÀr man bland annat genomfört extra kontroller av kebabkött i Motala kommun.

Foto: Rita Furbring

Motala2024-11-14 19:00

Livsmedelsinspektör Nikolina Dragisic, som varit involverad i lÀnets projektgrupp under tre Ärs tid, tycker att specialuppdraget varit intressant för henne och arbetskamraterna i Motala kommun.

– Att fĂ„ möta andra kollegor i Östergötland och diskutera var vi ser de största riskerna och bristerna i livsmedelshanteringen. Att uppdatera sina egna kunskaper vid provtagning. Vid varje kontroll lĂ€r man sig nĂ„got nytt eftersom varje tillfĂ€lle Ă€r unikt i sig sjĂ€lv. Man trĂ€ffar olika mĂ€nniskor och alla verksamheter Ă€r olika, sĂ€ger hon.

Enligt Nikolina Dragisic hade man frÄn början flera förslag pÄ vilket livsmedel man skulle titta extra pÄ i projektet. Till slut föll valet ÀndÄ pÄ kebab.

– Det Ă€r en populĂ€r rĂ€tt i Sverige och mĂ„nga kan bli drabbade om köttet hanteras fel.

Susann Palm, samordnare för hÀlsoskydd- och livsmedelskontroll i Motala, förklarar att man har analyserat livsmedlet ur en mikrobiologisk synvinkel.

– Det finns pizzerior som har kebabstockar och ofta har vi sett att man kanske inte anvĂ€nder hela stocken. Hur kyler man dĂ„ ner köttet för att vĂ€rma upp nĂ€sta dag? Vi ville se att tillvĂ€xt inte förekommer och att nedkylningen gĂ„r rĂ€tt till, sĂ€ger hon.

Enligt Susann Palm var det mÄnga Är sedan liknande kontroller gjordes i Motala. Den hÀr gÄngen har tvÄ nÀringsstÀllen varit i fokus, som man erfar har flest kunder.

Hur gick det?

– Det gick bra. Vi tog nedkylt kebabkött, som var kravet, och skickade pĂ„ analys och bĂ„de proverna kom tillbaka tillfredsstĂ€llande. Ingen pĂ„visad bakterietillvĂ€xt, sĂ€ger kollegan Hanna Söderberg.

I samband med besöken kontrollerade inspektörerna Àven andra rutiner gÀllande kebabstockshanteringen.

FrÄn början, sÀger Hanna Söderberg, var förhoppningen att inkludera flera matstÀllen i stan.

– Det Ă€r mĂ„nga som har kebabstock hĂ€r i Motala. Men vi fick vĂ€lja ut tvĂ„ för att hinna med, sĂ€ger hon.

Förutom Motala har Àven Vadstena kommun och Mjölby kommun deltagit i projektet om kebabhanteringen.

– Ingen av kommunerna fick nĂ„gra avvikelser pĂ„ provtagningen av det nedkylda kebabköttet. Allt var som det skulle, sĂ€ger Susann Palm.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!