Livsmedelsinspektör Nikolina Dragisic, som varit involverad i lÀnets projektgrupp under tre Ärs tid, tycker att specialuppdraget varit intressant för henne och arbetskamraterna i Motala kommun.
â Att fĂ„ möta andra kollegor i Ăstergötland och diskutera var vi ser de största riskerna och bristerna i livsmedelshanteringen. Att uppdatera sina egna kunskaper vid provtagning. Vid varje kontroll lĂ€r man sig nĂ„got nytt eftersom varje tillfĂ€lle Ă€r unikt i sig sjĂ€lv. Man trĂ€ffar olika mĂ€nniskor och alla verksamheter Ă€r olika, sĂ€ger hon.
Enligt Nikolina Dragisic hade man frÄn början flera förslag pÄ vilket livsmedel man skulle titta extra pÄ i projektet. Till slut föll valet ÀndÄ pÄ kebab.
â Det Ă€r en populĂ€r rĂ€tt i Sverige och mĂ„nga kan bli drabbade om köttet hanteras fel.
Susann Palm, samordnare för hÀlsoskydd- och livsmedelskontroll i Motala, förklarar att man har analyserat livsmedlet ur en mikrobiologisk synvinkel.
â Det finns pizzerior som har kebabstockar och ofta har vi sett att man kanske inte anvĂ€nder hela stocken. Hur kyler man dĂ„ ner köttet för att vĂ€rma upp nĂ€sta dag? Vi ville se att tillvĂ€xt inte förekommer och att nedkylningen gĂ„r rĂ€tt till, sĂ€ger hon.
Enligt Susann Palm var det mÄnga Är sedan liknande kontroller gjordes i Motala. Den hÀr gÄngen har tvÄ nÀringsstÀllen varit i fokus, som man erfar har flest kunder.
Hur gick det?
â Det gick bra. Vi tog nedkylt kebabkött, som var kravet, och skickade pĂ„ analys och bĂ„de proverna kom tillbaka tillfredsstĂ€llande. Ingen pĂ„visad bakterietillvĂ€xt, sĂ€ger kollegan Hanna Söderberg.
I samband med besöken kontrollerade inspektörerna Àven andra rutiner gÀllande kebabstockshanteringen.
FrÄn början, sÀger Hanna Söderberg, var förhoppningen att inkludera flera matstÀllen i stan.
â Det Ă€r mĂ„nga som har kebabstock hĂ€r i Motala. Men vi fick vĂ€lja ut tvĂ„ för att hinna med, sĂ€ger hon.
Förutom Motala har Àven Vadstena kommun och Mjölby kommun deltagit i projektet om kebabhanteringen.
â Ingen av kommunerna fick nĂ„gra avvikelser pĂ„ provtagningen av det nedkylda kebabköttet. Allt var som det skulle, sĂ€ger Susann Palm.