Sedan en riskbedömning i somras har fackförbundet Kommunal och Attendo fört en diskussion om arbetsmiljön pÄ NÀmndemansgatan. Enligt facket bottnar i huvudsak problemen i att boendet inte har nÄgon kock pÄ plats vilket innebÀr att personalen fÄr gÄ ifrÄn omvÄrdnadsarbetet för att laga mat.
I början pÄ december lÀmnade Kommunal in en begÀran till Arbetsmiljöverket, en 6:6a-anmÀlan enligt arbetsmiljölagen. Vilket kan leda till att Arbetsmiljöverket beslutar om förelÀggande eller förbud, sÄ kallat skyddsstopp, för verksamheten.
I anmÀlan uppges att personalen gÄr kort pÄ avdelningarna nÀr kollegor har kökstjÀnst, att risken för arbetsskador ökar och att situationen skapar oro och stress. Man lyfter ocksÄ en hÀlsorisk nÀr "personal fÄr springa mellan avdelning för till exempel blöjbyten och köksarbete".
Kontakterna med Attendo har, enligt Ann-Sofie Rydberg, pÄgÄtt lÀnge och hon menar att det har skett en del men att det finns mycket kvar att göra. Hon upplever att det finns en okunskap frÄn arbetsledningen om vad arbetsmiljö innebÀr.
â NĂ€r vi pratar om arbetsmiljö kommer de in pĂ„ trivsel, hur man pratar med varandra och sĂ„ vidare. Det Ă€r viktiga saker men det Ă€r inte det som detta handlar om. Vi har helt andra saker att ta tag i, sĂ„dant som ska vara klart redan innan man ens drar igĂ„ng en verksamhet.
FrÄgan om köket har varit uppe tidigare.
â DĂ„ gjorde man Ă„tgĂ€rder och tillsatte en kock. Sen hörde medlemmarna av sig igen och vi fick veta att kocken var en tillfĂ€llig lösning.
Loggar som personalen gjorde i början pÄ december visade pÄ att det nÀstan dagligen förekom ensamarbete pÄ avdelningarna.
â Enlig Attendo Ă€r personalen inte ensamma men i mina ögon Ă€r de det. Och det Ă€r inte en gĂ„ng om dagen. Personalen gĂ„r emellan avdelning och kök. Det sĂ€ger arbetsgivaren att sĂ„ Ă€r det inte och dĂ„ vill de istĂ€llet titta över schemat. De Ă€r entrĂ€gna och sĂ€ger att de har sitt matlustkoncept, men jag sĂ€ger att det Ă€r för lite folk och dĂ€r Ă€r vi inte överens. Jag vill att det krĂ€vs att de anstĂ€ller en ansvarig i köket.
Rydberg uppger ocksÄ att det inte skrivs tillbuds- och arbetsskadeanmÀlningar. Och nu har de Àven begÀrt att det ska göras en OSA, en anonym enkÀt bland de anstÀllda.
â De sĂ€ger att de har skickat ut den men inte fĂ„tt nĂ„gra svar och det sĂ€ger jag visar pĂ„ att nĂ„got inte fungerar. Men nu krĂ€ver Arbetsmiljöverket att fĂ„ den och sĂ„ fĂ„r vi se om vi kan komma vidare.