Kommunen anmäls efter olycka – undersköterska fick lift över sig

En undersköterskan fick en golvlift över sig och skadade sig. Olyckan anmäldes och ärendet avslutades – men nu polisanmäls Motala kommun av Arbetsmiljöverket.

Arbetsmiljöverket har anmält ett boende i Motala till polisen för misstanke om arbetsmiljöbrott.

Arbetsmiljöverket har anmält ett boende i Motala till polisen för misstanke om arbetsmiljöbrott.

Foto: Sofia Axelsson

Motala2025-04-10 00:01

Det var i augusti 2024 som olyckan skedde på ett äldreboende i Motala. Under söndagspasset skulle två anställda lägga en av de boende i sängen med hjälp av en golvlift. Sängen visade sig ha gått sönder och fastnat längst ned mot golvet. Detta gjorde att liften inte gick att använda som den skulle.

– När man då skulle lägga den boende i sängen välte golvliften. Den boende skadades inte på något sätt, men medarbetaren fick en smäll i huvudet av liftens arm, säger Vardo Aldemir, verksamhetschef.

Undersköterskan beskriver själv i anmälan hur hen får hela tyngden av liften och personen mot vänstersidan av huvudet, och börjar kort därefter kräkas och skaka. Det hela leder till hjärnskakning och en sjukskrivning. Själva anmälan lämnas in till Arbetsmiljöverket först två och en halv vecka efter olyckshändelsen.

– Alla händelser ska anmälas i vårt interna system och alla allvarliga händelser till Arbetsmiljöverket. Som arbetsgivare kan man vara behjälplig med att upprätta anmälan men det är enligt rutin medarbetaren som ska göra den i systemet. Till en början upplevdes händelsen inte vara av den allvarliga grad så den skulle anmälas till Arbetsmiljöverket, därav dröjde det innan händelsen anmäldes, säger Karin Ceder, HR-ansvarig på socialförvaltningen.

Som arbetsgivare måste man väl kunna anmäla till Arbetsmiljöverket ändå?

– Ja, och det ska man också göra. I det här fallet förstod man nog inte riktigt till fullo hur allvarligt det var i och med att man väntade in att medarbetaren skulle komma tillbaka i tjänst, säger Karin Ceder.

– Att anmälan inte genomfördes i tidigare skede är en brist som vi har haft dialog med Arbetsmiljöverket om. De genomförde tillsyn i verksamheten utifrån händelsen och vid uppföljande besök i januari var Arbetsmiljöverket tillfreds med vidtagna åtgärder och ärendet avskrevs, säger Vardo Aldemir.

undefined
När man skulle lägga den boende i sängen välte golvliften. Den boende skadades inte på något sätt, men medarbetaren fick en smäll i huvudet av liftens arm, säger Vardo Aldemir, verksamhetschef.

Men efter att Arbetsmiljöverket avslutat ärendet har nu en anmälan gjorts mot själva boendet. När vi pratar med verksamhetschefen och HR-ansvarig vet de inget om anmälan och hänvisar bara till att det tidigare ärendet är avslutat.

Sara Klerestam, jurist på Arbetsmiljöverket, meddelar att hon inte kan kommentera det aktuella ärendet, men berättar om hur myndigheten jobbar.

– Arbetsgivare är skyldiga att anmäla svårare personskador och svårare tillbud till Arbetsmiljöverket. Det är straffsanktionerat om man inte gör det skyndsamt, säger hon och fortsätter:

– När det gäller svårare personskador utreder Arbetsmiljöverkets inspektörer om arbetsgivaren följt verkets regler. Om vi bedömer att det finns ett orsakssamband mellan en underlåtenhet att följa relevanta regler och en svårare personskada skriver en jurist en anmälan till polisen om ett misstänkt arbetsmiljöbrott.

Ärendet ligger nu hos åklagare.

– Vi har precis börjat utredningen och jag är i färd med att ge vissa direktiv om lite kompletterande åtgärder som ska göras. Det är lite för tidigt att säga än precis vart det är på väg, säger Håkan Andersson, åklagare.

Vad är det ni utreder?

– Vi utreder två delar kan man säga. Vi tittar på om det har funnits någon brist och om det har varit för sent anmält. Här gör ju Arbetsmiljöverket sin inspektion och tittar en del på orsakssamband och sådana saker som de alltid gör. I det här fallet fanns det skäl att göra en anmälan så att vi ska titta vidare på det ur en straffrättslig vinkel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!