Kommunens dyra hemläxa: Anlitade advokat – för 623 000 kronor

Allt var på gång. En avsiktsförklaring om lokaler för Campus Motala fanns och ett förslag till hyresavtal. Då hörde Konkurrensverket av sig, vilket gjorde att kommunen anlitade en advokat – för 623 000 kronor. 

Det skapade förvåning i kommunhuset när Konkurrensverket hörde av sig. En extern juristfirma kopplades in och gjorde en stor utredning vilket kostade kommunen 622 840 kronor.

Det skapade förvåning i kommunhuset när Konkurrensverket hörde av sig. En extern juristfirma kopplades in och gjorde en stor utredning vilket kostade kommunen 622 840 kronor.

Foto: Anna Tärnhuvud

Motala2025-04-19 00:01

Nyheten i korthet

  • Motala kommun anlitade advokatfirman Kahn Pedersen för att reda ut frågor från Konkurrensverket om ett potentiellt avtal med fastighetsägaren Point Properties för utveckling av en skola, vilket kostade 623 000 kronor.
  • Konkurrensverket hittade information om avtalet på kommunens hemsida och ifrågasatte om kommunen hade undersökt andra alternativ, vilket krävs enligt lagen om offentlig upphandling.
  • Konkurrensverket skrev av ärendet utan att ta ställning till om kommunens agerande.

Det var på kommunens egen hemsida som Konkurrensverket (KKV) hittade nyheten och reagerade. 

Deras frågor till kommunen var raka. Hade Motala ingått avtal med fastighetsägaren Point Properties om att utveckla en skola? Hade kommunen kollat om det fanns fler alternativ hos andra fastighetsägare? Vilket lagen om offentlig upphandling kräver.

I en intervju förra året svarade kommundirektör Peter Ingesson att valet av lokal handlar om "att det finns en lämplig plats och en lämplig aktör". Men även att de behövde hitta ett sätt som både blev rätt enligt lagen och fungerade för kommunen och fastighetsägaren.

Att Campus ska ligga i centrum var Ingesson tydligt med och sa att det mest troligt inte fanns några andra som hade så centrala lokaler som skulle fungera. Men att kommunen inte heller frågat någon annan.

undefined
På frågan om kommunen gjort några förfrågningar till andra fastighetsägare om lokaler till Campus Motala svarar kommundirektör Peter Ingesson "Nej, egentligen bara utifrån att Point Properites är fastighetsägaren kring den arena som vi är intresserade av. Sen är tanken att vi skulle förena projektet med att få liv i centrum".

Några korta svar skickades till KKV men de nöjde sig inte med dem. Då tog kommunen in advokatfirman Kahn Pedersen i Stockholm som fick uppdraget att reda ut alla delar. Det blev en drygt 20 sidor lång redogörelse som skickades till KKV, ett stort antal mejl och även ett fysiskt möte. Kostnad: 622 840 kronor.

Några månader in på 2024 kom beskedet från myndigheten: ”Konkurrensverket skriver av ärendet”. De skriver ”att inte utreda saken vidare innebär inte ett ställningstagande till om något agerande varit tillåtet enligt upphandlingslagstiftningen”.

Innebär det att kommunen gjort rätt eller vad betyder det egentligen?

– Ingenting, skulle jag säga, säger Peter Alstergren, funktionsansvarig för tips och klagomål och förklarar att det är en standardtext.

Kort sagt bestämde sig Konkurrensverket för att inte göra mer.

Betyder det att Motala kommun kan jobba vidare?

– Vad de gör det har inte vi någon insikt i.

Han säger att de får in hundratals ärenden per år där de allra flesta läggs ner ganska snabbt.

Kan ni ta upp Motalaärendet igen?

– Vi vet inte riktigt varför vi skulle öppna ärendet igen. Då ett ärende skrivits av är det avslutat och stängt, svarar Alstergren och tillägger att det är mycket ovanligt att de gör en ny granskning om samma sak. 

undefined
Enligt Jan Holmberg, projektledare för kommunens campusprojekt, valde kommunen att ställa hela projekt på vänt när Konkurrensverket hörde av sig. "Men vi tog det på allvar och gjorde hemläxan", säger han.

Under tiden stod arbetet med Campus Motala still.

– Vi ville inte gå vidare mer konkret utan att tillsynsärende skulle avslutas först. Konkurrensverket ställde ett antal frågor till oss och då gjorde vi en ordentlig utredning och det tyckte de var bra, säger Jan Holmberg, projektledare.

Han berättar vidare hur de tänkte redan från början, när de gjorde avsiktsförklaringen med fastighetsbolaget.

– Vi hade som utgångspunkt att vi kunde tillämpa hyresundantaget.

Ett undantag som kan användas vid långsiktiga hyresavtal för lokaler och där det inte finns andra alternativ att hyra. Då behöver kommunen inte annonsera enligt lagen om offentlig upphandling.

Blev ni förvånade när Konkurrensverket hörde av sig?

– Ja, det kan man väl säga. Men vi tog det på allvar och gjorde hemläxan, säger Holmberg.

undefined
Peter Ingesson håller med om att 623 000 kronor är en dyr hemläxa men att det är väl använda skattepengar under förutsättning att Campus Motala blir en verklighet.

Det blev en ganska dyr hemläxa, nära 623 000 kronor?

– Ja, det stämmer. Det är pengar vi gärna använt till något annat om vi hade haft förutsättningar, säger kommundirektör Peter Ingesson.

 Är det väl använda skattepengar?

– Ja, det får jag säga. Under förutsättning att projektet verkligen blir av som vi tänkt oss. Den processen jobbar vi nu mot mål under våren, säger han.

Hade ni kunnat göra annorlunda redan från start?

– Ja, är man efterklok kan man säga så. Men det var ingenting som förutsattes. Vi räknade med att det var hyresundantaget som gällde, säger Holmberg.

Fakta

Avsiktsförklaring är ett sätt att sätta ramar för en kommande förhandling om, exempelvis ett hyresavtal. Och där man skriver under på att man vill samarbeta.

Lagen om offentlig upphandling gäller när kommuner köper varor och tjänster. Enligt lagen ska alla som vill ges möjlighet att erbjuda sina varor och tjänster och kommunen välja den leverantör som erbjuder exempelvis bäst pris. Lagen är också till för att offentliga skattemedel ska används på bästa sätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!