"Korven Àr hÀr för att stanna"

Under mÄndagen öppnade Äter kiosken pÄ lasarettet i Motala. Sedan hösten 2014 har det inte funnits nÄgon sÄdan verksamhet, trots stor efterfrÄgan frÄn bÄde patienter, besökare och anstÀllda.

Driftansvarige Rasmus Petersen och kioskbitrÀdet Pia Wisell Economos gÄr igenom den nya kassaapparaten.

Driftansvarige Rasmus Petersen och kioskbitrÀdet Pia Wisell Economos gÄr igenom den nya kassaapparaten.

Foto: Anders Törnström

Motala2016-02-01 12:45

Region Östergötland stĂ€ngde hastigt kiosken i dess tidigare regi och kunder stod utan möjlighet att handla. Redan innan semestern samma Ă„r hade Ă€ven driften av restaurangen pĂ„ vĂ„ningen under upphört. Men i november 2014 kom ISS facility services AB att starta restaurang pĂ„ uppdrag av Region Östergötland. I samband med en ny, stor upphandling med RÖ frĂ„n första februari i Ă„r, fĂ„r Ă€ven lasarettskiosken nytt liv.

– Det har funnits en stor efterfrĂ„gan, sĂ€ger driftansvarige Rasmus Petersen som fanns pĂ„ plats under öppningsdagen tillsammans med kioskbitrĂ€det Pia WisellEconomos. Hon ska tillsammans med en kollega se till att serva alla kunder pĂ„ lasarettet, till en början mellan klockan 9–17, mĂ„ndag till fredag, en tid som kan komma att Ă€ndras eller utökas i ett senare skede.

– Det Ă€r Region Östergötland som har bestĂ€mt tiderna och om tre mĂ„nader fĂ„r vi se hur behovet ser ut, sĂ€ger Rasmus Petersen.

Pia WisellEconomos, som tidigare jobbat som teamledare pÄ stÀd, sÀger att Àven hon uppfattat ett stort behov av en kiosk. Förutom traditionella varor som godis och tidningar kommer det ocksÄ att finnas kaffe, glass och korv. Just den sistnÀmnda varan ska ha varit sÀrskilt efterfrÄgad.

– Korv och bröd har varit A och O. Nu Ă€r korven hĂ€r för att stanna, sĂ€ger Pia och skrattar.

Magnus WÄÄg, vÄrdplatskordinator, stannar till och ser sig om i kiosken.

– Det var pĂ„ tiden att ni öppnade hĂ€r, utbrister han.

OcksÄ han har sÀrskilt saknat korven.

– Det Ă€r jĂ€ttebra pĂ„ fredagar nĂ€r man inte har med sig mat, sĂ€ger han.

Han erfar ocksÄ att mÄnga patienter saknat utbudet, att kunna Äka ner och köpa sig dricka, tidningar eller nÄgot sött att Àta.

– Det finns ingen annan kiosk i nĂ€rheten.

Även restaurangen pĂ„ nedre planet förbĂ€ttrar sitt utbud.

– Vi kommer att ha dagens varmrĂ€tt som buffĂ© istĂ€llet för en veckomeny. Det finns en efterfrĂ„gan pĂ„ varm mat eftersom 90 procent av dem som handlar Ă€r personal i huset, sĂ€ger Rasmus Petersen.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!