Kraftig ökning av anmälda skolkränkningar

Förra hösten fick bildningsnämnden in 77 anmälningar om kränkning. Efter en massiv kampanj om anmälningsskyldigheten har antalet ärendena mer än tredubblats.

Anmälningarna om kränkande behandling inom skolan har ökat markant.

Anmälningarna om kränkande behandling inom skolan har ökat markant.

Foto: Veronica Karlsson

Motala2017-10-24 07:30

Skolan är skyldig enligt skollagen att anmäla till huvudmannen, alltså bildningsnämnden, när det förekommit någon form av kränkning. Höstterminen 2016 gjordes totalt 77 anmälningar från förskola, skola och gymnasiet. Det menade politikerna var orimligt få och initierade en omfattande kampanj för att få rektorerna att bli medvetna om sin anmälningsskyldighet. Och arbetet fick effekt. Under vårterminen 2017 anmäldes totalt 290 fall av kränkningar.

– Det är en rejäl ökning. Sedan är ju alltid frågan om det är en ökning av kränkningar eller om man blivit bättre på att anmäla. Men vi ser också att vi måste fortsätta att jobba på vad som är en kränkning och vad som ska anmälas, säger bildningsnämndens ordförande Nicklas Rudberg (S).

Någon ny informationskampanj om anmälningsplikten är inte aktuell, men han menar att de måste fortsätta att jobba med frågan.

– Jag tycker till exempel att det är konstigt att vi bara har tre, fyra anmälningar på gymnasiet. Att det inte skulle förekommit några kränkningar alls på Platengymnasiet har jag svårt att se, säger han.

Han tror därför att det fortfarande finns ett mörkertal.

– Och det är inte bra för barnen att det gör det, säger han.

13 av anmälningarna gäller lärare som kränkt elever, vad säger du om det?

– Det blir ett ännu hårdare svek från skolan. Därför har verksamheten infört en ny rutin att när vi får anmälningar om att elever känner sig kränkta av skolpersonal så ska hon själv ta en diskussion med den berörda läraren, säger Nicklas Rudberg.

lina.handberg@ostgotamedia.se

Kränkningar

Kränkande behandling innebär att kränka barnets värdighet.

Skolpersonal är skyldig att anmäla kränkningar till rektor som anmäler till huvudmannen, i kommunens fall bildningsnämnden.

När rektorn anmält till bildningsnämnden ska också en likabehandlingsutredning göras. Där samtalas med berörda elever och vårdnadshavare. Även trygghetsteam och elevhälsa kopplas in.

Våren 2017 gjordes 290 anmälningar om kränkningar. 18 av dem kom från förskola, tre från gymnasiet och 269 från grundskolan.

13 av kränkningarna gällde lärare som kränkt elever.

Källa: Motala kommun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om