Kräver skadestånd för ingripande mot elev

Skolpersonalen gick över gränsen när ett barn skulle tillrättavisas. Det anser Barn- och elevombudet som nu kräver att Motala kommun betalar skadestånd till eleven.

En skola i Motala krävs på skadestånd efter att en elev utsatts för kränkande behandling.

En skola i Motala krävs på skadestånd efter att en elev utsatts för kränkande behandling.

Foto: Mostphotos

Motala2019-01-25 16:00

Barnet utsattes för kränkande behandling och verksamheten brast när det inträffade skulle utredas. Det konstaterar Skolinspektionens barn- och elevombud, Beo, efter att ha utrett händelser som ägde rum på en skola i Motala under hösten 2018.

Ärendet inleddes efter en anmälan där vårdnadshavare hävdade att skolpersonalen utsatt eleven för kränkande behandling, bland annat i samband med en rast på skolgården. Enligt skolan hade barnet pekat finger och spottat på andra elever, ett oönskat beteende som man försökte få stopp på. När tillsägelser inte fungerade valde en av de vuxna att fånga in barnet och bära det liggandes i famnen cirka 50 meter in till ett klassrum.

Det var, anser Beo, en mycket fysiskt ingripande åtgärd och mer ingripande än nödvändigt. Vid tillfället fanns det ingen överhängande fara för varken eleven eller andra personer i närheten.

Vad gäller en händelse senare samma dag ifrågasätter Beo inte elevens känsla av utsatthet men menar att ord står mot ord i väsentliga delar av det anmälda händelseförloppet.

Vidare konstateras att rektorn skyndsamt utredde händelserna genom samtal med berörd skolpersonal. Däremot hölls inget utredande samtal med eleven om de specifika händelserna, en brist i verksamhetens utredningsskyldighet.

Beo begär nu skadestånd på 10 000 kronor för elevens räkning eftersom man anser att Motala kommun brutit mot förbudet i skollagen om att skolpersonal inte får utsätta elever för kränkande behandling.

Vi har varit i kontakt med rektorn på den berörda skolan, som avböjer att kommentera Beos beslut eller skadeståndsanspråk.

– Jag vill inte uttala mig i det enskilda fallet eftersom det är ett pågående ärende omkring en individ, säger skolledaren.

Rektorn uppger att skolan jobbar aktivt för att motverka kränkande behandling.

– Rent generellt kan man säga att vi har lagt ganska mycket arbete kring elevtrygghet. Det är ett ständigt aktuellt utvecklingsområde.

Motala kommun ska senast den 8 februari inkomma med sin inställning till skadeståndskravet. Beo förelägger också kommunen att vidta åtgärder så att skollagens krav att motverka kränkande behandling uppfylls.

Myndigheten vill också ha en redovisning av den berörda elevens nuvarande skolsituation.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om