Kritiserat boende ska utredas

Fackförbundet Kommunal nöjer sig inte med verksamhetschefens kartläggning av arbetssituationen på Strandvägens korttidsboende. Ärendet får nu bli en fråga för Arbetsmiljöverket.

Arbetsmiljöverket ska se över arbetsbelastningen nattetid på Strandvägens korttidsboende.

Arbetsmiljöverket ska se över arbetsbelastningen nattetid på Strandvägens korttidsboende.

Foto: Katarina Hydén

Motala2016-10-05 05:30

Tidningen har tidigare rapporterat om kritiken mot korttidsboendet, både från anhöriga till boende men också från personal som upplever att de har en hög arbetsbelastning nattetid. Ansvariga har bemött kritiken med att de befann sig i en "extrem situation" då nya platser snabbt måste fram till patienter som färdigbehandlats på sjukhus.

Facket krävde en kartläggning av arbetssituationen och menade att det föreligger allvarliga psykosociala risker på grund av låg bemanning. Verksamhetschefens bild är en annan.

I sitt svar skriver Patrik Sikt bland annat att det statistiskt inte finns något som tyder på att det skulle finnas behov av att utöka personalen.

Facket är inte nöjt med svaren som inkommit efter att enhetschef Mattias Tuvesson tillbringat 4,5 timmar i verksamheten under en kväll/natt förra månaden.

Enligt Heléne Isaksson, ombud för kommunal, räcker inte heller den extraresurs som korttidsboendet fått, fram till klockan 23 på kvällarna. Det framkommer efter samtal med arbetsplatsombudet.

– Enligt personalen är det rörigt och tufft hela natten, säger hon.

Facket ogillar också flera svar från ledningen där de hänvisar till statistik.

– Man måste titta på hur det faktiskt ser ut, att personalen har det jobbigt med mycket larm och spring, säger Heléne Isaksson.

Nu får ärendet bli en fråga för Arbetsmiljöverket.

– Vi är inte nöjda med svaret som vi fått och begärd kartläggning är inte gjord, anser Isaksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om