Per Brinkemo som skrivit böckerna "Dumpad" och "Mellan klan och stat", föreläste i Motala församlingshem på onsdagskvällen. Temat var vad som händer när en klankultur möter ett land som Sverige.
Han har i en av sina böcker skrivit om en svensk invandrarpojke som dumpades av sina föräldrar i Somalia när han var 13 år och pojkens kamp att ta sig tillbaka hit.
– Det lät helt sjukt att föräldrarna skickat tillbaka honom. Han blev senare en del av min familj och kom att prägla mig oerhört. Jag förstod att jag inte förstod något, säger Per Brinkemo om den svenska integrationsprocessen.
När han talar om klankulturen förklarar han att i många länder har människor levt utan förtroende för staten. Att då komma till ett land som har en flera hundra år gammal statskultur som människor litar på, blir då en stor omställning. Per Brinkemo vill genom sina föreläsningar öka kunskapen om vilka samhällssystem människor kommer ifrån. Det gäller områden som könsroller, barnuppfostran och religion.
– Och de som kommer hit måste förstå hur det fungerar i Sverige och varför, poängterar han.
I sin roll som sakkunnig på Länsstyrelsen i Östergötland arbetar han även med frågor som rör hedersrelaterat våld.
Något som också skiljer många andra kulturer från Sverige är att de använder sig mer av ett talat språk när de kommunicerar. Svenskar i sin tur nyttjar ofta det skrivna ordet.
– Vi är blanketternas förlorade land, säger Per Brinkemo.
Fotnot: läs mer på: https://mellanklanochstat.wordpress.com/forelasningar/