Kurator: "Barn reagerar på olika sätt"

Den fruktansvärda händelsen i Örebro skapar frågor bland både barn och vuxna. Hällaskolans kurator Joel Franzén ger sina råd om hur man pratar med unga om det som hänt och berättar hur skolorna i Motala arbetar dagen efter.

Elevhälsan behöver utökas. Det menar kuratorn Joel Francén.

Elevhälsan behöver utökas. Det menar kuratorn Joel Francén.

Foto: Anders Törnström

Motala2025-02-06 07:00

– Möt barnen där de är.

Det är skolkurator Joel Francéns första råd när det handlar om att prata med barn i samband med allvarliga händelser.

– Jag brukar tycka att det är viktigt att veta att barn reagerar på olika sätt. Vissa barn kanske säger att "detta har väl inget med mig att göra". Då kan man som vuxen tänka att så kall kan man väl inte vara. Men det är okej, det får vara så, säger han.

Andra barn undrar "kan detta hända på min skola" och då gäller det, enligt Francén, att bemöta även det.

– Att vara inlyssnande och möta barnet där det är, är det viktiga. Mina egna känslor som vuxen är en sak men det är viktigt att inte lägga dem på barnen.

undefined
Joel Francén har hand om cirka 500 elever.

Han förklarar att det lätt att som vuxen tro att barn tänker och känner som vuxna gör, men att det sällan är så.

Ska man vänta in barnet, låta barnet öppna för ett samtal?

– Det finns barn där man märker att de känner oro. Då kan man öppna upp, säga "har ni hört att..." och ställa frågan "hur känner du?". Men vissa barn känner ingen oro alls och att då tvinga fram "du måste väl ändå känna något?" blir inte bra.

– Det är viktigt att bemöta men inte pusha på och använda värdeord och ledande frågor. Utan, som sagt, möta barnet där barnet är. 

Han berättar vidare om hur man arbetar på Motalas skolor i dag.

– Vi kör på som vanligt och vi stödjer varandra ute på skolorna idag, säger Joel Francén.

Han berättar att de försöker vara mycket ute i korridorer och utrymmen där eleverna finns, att prata med dem som behöver och som ställer frågor.

– Viktigt är att vi är lugna, trygga och är på plats.

undefined
Elevhälsan behöver utökas. Det menar kuratorn Joel Francén.

Han säger vidare att det är viktigt med att de har en omvärldsspaning, att de vet vad som hänt och vad som är officiella nyheter när det händer svåra saker som det som hänt i Örebro.

– Risken för rykten är stor och då måste vi, alla vuxna, var väldigt sakliga, säger han och menar att det är viktigt att bara hänvisa till sådant som kommer från exempelvis polisen eller andra helt säkra källor.

Något som gäller både skolpersonal likväl som alla vuxna menar han.

Har ni fått några reaktioner i Motalas skolor idag?

– Många elever känner nog att det är inte så nära, det är kanske till och med en stad som de aldrig har varit i ens. Men det kan blir en del frågor även om händelsen inte kryper in under skinnet direkt. Så än så länge är det lugnt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!