Lunchmusiken har funnits länge i Motala kyrka men 2014 var året då man började med önskemusik. Besökarna lägger en lapp, med den musik man önskar sig höra, i en låda.
– Så väljer vi ett eller två stycken varje gång, säger Thomas Lundmark som är en av två organister i Motala kyrka. Han har varit organist i Motala sedan 2014. Annelie Eriksson har arbetat sedan år 2000.
– Jag kom strax efter att den nya orgeln invigdes och då blev vi också två organister, berättar Annelie och hon fortsätter:
– Som det alltid har varit, så ligger lunchmusiken i direkt anslutning till klockspelet. I vapenhuset sätter vi upp ett program med vad som ska spelas.
Lunchmusiken handlar om ett program på totalt 20 minuter och som åhörare kan man komma och gå som man vill. Man kan anmäla sig till Lunchmusikutskicket och kan då via e-post få en inblick i veckans program.
– Det är viktigt att ha platser där folk kan bara komma in och sitta ner en stund. Dessutom mitt i stan, säger Annelie.
– Som en oas. Det är min arbetsplats men även jag upplever ett lugn här och det upplever nog gemene man också, berättar Thomas.
Motala kyrka verkar ha satt musiken i centrum?
– Bara det att vi är två organister i samma kyrka, vilket endast brukar vara fallet i domkyrkorna annars, är ju en satsning i sig.
– Det är verkligen kul med ambitionen och med det blomstrande musik- och församlingslivet. Att få möta människor på det viset är en stor tillgång, både för församlingen och för oss, med musik som man själv kanske inte plockat fram annars, understryker Thomas.
Får man önska vilken musik man vill?
– Ja det får man. Vi försöker tillgodose alla önskemål och det handlar verkligen om alla möjliga musikönskemål, säger Annelie.
Spridningen på önskemusiken är från Bach, Mozart och Beethoven till schlager, visa och filmmusik. De önskade musikstyckena skrivs sedan in på en egen lista, och utifrån den listan görs sedan en sållning, där de allra flesta önskemål går att tillgodose. Ambitionen är att det av organisten valda önskestycket ska framföras inom några veckor från önsketillfället. I mejlutskick meddelas sedan vilka stycken som kommer att spelas, vilket inkluderar önskemusiken.
I snitt har man ungefär 35 besökare per gång. Enligt Annelie och Thomas är det en stadig skara som kommer. Många av dessa "stammisar" kommer med musikaliska utmaningar.
– De kan säga "nu skrev jag den där på listan och undrar hur ni kommer att göra den", säger Annelie och skrattar och hon fortsätter:
– Fördelen med orgeln är ju att man har pedalstämman och kan ackompanjera lite svagt på en annan manual och så kan man mejsla ut melodin lite extra på ytterligare en annan manual. Man kan få en bra variation trots att man är själv, till skillnad mot att sitta vid ett piano, säger Annelie.
Båda musikerna hyllar Motala kyrkas orgel. Ett praktinstrument med massor med orkestrala möjligheter. Benämningen "instrumentens drottning" kan mycket väl användas.
– Den har totalt 2546 pipor, vilket säger mycket om möjligheter i såväl dynamik som i variation, och läktarorgeln är ett mycket fint instrument, berättar Annelie.
– Den har en stor spännvidd dynamiskt och är dessutom väldigt skön att spela på, säger Thomas.
Lunchmusiken verkar vara en utmaning för er som musiker?
– Ja det är det ju. Dels försöker man utmana sig själv genom att hitta stycken som man inte har spelat på ett tag och dessutom att man får önskemålen utifrån, avslutar Annelie.
En av åhörarna denna dag är Åke Lindberg, som berättar att han är en trogen gäst under lunchmusiken.
– Jag har gått regelbundet sedan den nya orgeln invigdes 1999.
En annan trogen lunchmusikgäst är Lennart Lundström.
– Dagens arrangemang var verkligen bra. Det här är en skatt som alltför få har upptäckt.
När sista ackordet i "Toccata H-moll" klingat ut får organisten Thomas Lundmark en rejäl applåd och sedan beger han sig en trappa ner från orgelläktaren för att mingla med åhörarna. Det är många uppskattande ord han får till sig tillsammans med en kopp kaffe.
Det lät mäktigt i avslutningen - du tog i rejält?
– Ja jag rensade piporna lite, skämtar Thomas. Men Motala kyrka är också en jättebra lokal rent ljudmässigt. Att sedan komma ner här och ta en kopp kaffe tillsammans med folk är halva nöjet.