På MiniMaria möter personalen unga, upp till 26 år, som behöver stöd eller behandling när det gäller alkohol, narkotika eller spel om pengar.
Hösten 2022 såg de en ny utveckling i Motala: Användandet av drogen 3CMC, allmänt känd som kristall, hade exploderat under året.
Drygt två år senare berättar de att kristall nu är den näst vanligaste drogen bland unga i Motala. Bara cannabis är vanligare bland de som söker hjälp hos dem.
– Det ökade kraftigt i vårt område då. Det var en kombination av att några individer valde att börja sälja kristall i större omfattning samt en effektiv marknadsföringskampanj som riktade sig till unga användare, berättar Karin Ahlund och fortsätter:
– Vår bild är att användandet av kristall nu har stabiliserats på en relativt hög nivå.
Mycket marknadsföring görs via sociala medier och framför allt snapchat.
De såg tidigt att användandet kröp ner i åldrarna och förekommer även bland unga som inte använt droger tidigare. Den yngsta de träffat är 11 år, men det stora flertalet som söker hjälp är mellan 17 och 19 år.
Det är också vanligt att unga säljer, inte sällan för att finansiera sitt eget användande.
Kristall är en centralstimulerande drog som påminner om amfetamin. Första gången man tar den så kan det ge en känsla av eufori, alla problem försvinner och man kan känna sig oövervinnerlig. En känsla som mattas av ganska snabbt. För att uppnå samma effekt behöver man också öka dosen för varje gång.
Biverkningar av drogen handlar bland annat om att man kan bli aggressiv, få depression och psykisk ohälsa.
– Måendet försämras kraftigt. Man får humörsvängningar, svårt med relationer och vi har sett psykosliknande tillstånd, har Kristian Issa på Minimaria tidigare berättat.
Det kan också gå väldigt fort från första intag till att man mår riktigt dåligt.
En del beskriver kristall som en partydrog, men den bilden håller de inte med om. Det är inte ovanligt att även ta den i skolan eller när man är ensam.
– Vår erfarenhet är att det för en del kan börja som en partydrog men på grund av den snabba beroendeutvecklingen så övergår användandet till att bli dagligt, eller nästan dagligt, fort, avslutar Karin Ahlund.