Luftvapen skapar oro hos polisen

Polisen i Motala höjer sitt säkerhetstänk efter flera händelser där kolsyrepistoler eller soft air guns förekommit. Då de liknar riktiga vapen finns en oro för vad som kan hända i ett skarpt läge.

Björn Borg, gruppchef för lokalpolisområdet.

Björn Borg, gruppchef för lokalpolisområdet.

Foto: Fredrik Nygren

Motala2019-03-07 06:00

I söndags informerade polisen på sin Facebooksida att de fått hantera flera ärenden där de inledningsvis fått uppgifter om att vapen skulle vara inblandade. I det ena fallet ska en kolsyrepistol ha trillat ur fickan på en person i samband med en misstänkt skadegörelse. Den andra anmälan är relaterad till en fest som ska ha spårat ur och där polisen initialt också fick uppgifter om att skott avlossats. Det är här som Björn Borg, gruppchef för lokalpolisområdet, ser en stor fara, när en patrull inte vet vad som väntar dem.

– Det finns en förväxlingsrisk. Vi kan inte chansa att det handlar om ett låtsasvapen och det är det som gör det så otäckt. Även när man håller i ett sådant vapen kan det vara extremt svårt att avgöra vad det är, säger han.

Polisen har nu höjt sitt säkerhetstänk.

– Vi har en mental förberedelse, att det skulle kunna handla om ett riktigt vapen och man har med sig det ut på plats. Kanske har man sitt eget tjänstevapen framme, säger Björn Borg.

Han berättar om en incident i Mjölby i fjol där det inkom ett larm om att en kille, som befann sig i en park, viftade med ett vapen.

– Larmet blev av högsta prioritet.

Flera patruller beordrades till platsen, även SOS var inkopplad.

– Patrullerna hade en mental förberedelse på att ett grovt våldsbrott kunde vara förestående.

Efter att ha pratat med vittnen kunde polisen konstatera att det handlade om ett kolsyrevapen. Killen, som var under 18 år, anträffades även med vapnet på sig.

– Hade vi inte fått fram vittnesuppgifter som styrkt att det var ett kolsyrevapen och vi anträffat killen med det nedstucket i byxlinningen, hade utgången kunnat bli någon helt annan, säger Borg.

Att inneha kolsyrepistol eller soft air gun kräver ingen licens. Däremot är de förbjudna för personer under 18 år. Det är också olagligt att bära dem på allmän plats och betraktas som brott mot vapenlagen.

Ofta är det just ungdomar under 18 år som är inblandade.

– Det är ganska många ärenden som jag själv har varit på under hösten och vintern.

Enligt polisen finns det olika skäl till varför man bär dem. Det kan upplevas som häftigt, eller så vill man hota någon. Men det saknas insikt om konsekvenserna. Därför är det viktigt att föräldrar pratar med sina barn och belyser problemet.

– Vi är rädda att något ska hända. Det vore en mardröm att hamna i en situation där man skjuter en ungdom som haft en soft airgun, säger Björn Borg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om