Med fiske som hobby

Sommar och semester - då vill många ge sig ut för att fiska. MVT träffade två sportfiskare med koll på vattnen kring Motala.

Utvecklingen av beten gör fisket roligare anser Alexander. Här visar han ett drag som är specellt framtaget till tävlingen King of Boren.

Utvecklingen av beten gör fisket roligare anser Alexander. Här visar han ett drag som är specellt framtaget till tävlingen King of Boren.

Foto: Daniel Blomqvist

Motala2014-06-28 15:53

För sportfiskarna Andreas Bizipp och Alexander Edvardsson från Motala är fiske långt mer än en semestersyssla.

Bland annat är de med och ordnar fisketävlingen King of Boren, där Alexanders bror Joakim Edvardsson är initiativtagare, och där alla intäkter går oavkortat till cancerfonden.

– I år var det rekord. Vi fick in nästan 18 000 kronor, berättar Alexander.

De fiskar året runt och har bra koll på det mesta som rör fiske i insjö. Men det mesta av fångsten åker tillbaka i sjön.

– Man kan ju ta upp lite till husbehov, säger Andreas Bizipp.

– Abborre tar jag inte upp om den är över 600 gram. Gäddor åker tillbaka med 100 procents säkerhet, säger Alexander Edvardsson.

Aborrfisket är generellt bra på sommaren, medan gädda nappar bättre under våren eller på hösten. Fast givetvis går det att fiska gädda även på sommaren.

– När man fiskar gädda kan djupet spela en viss roll. Stora gäddor går gärna på djupet, berättar Alexander.

– Står man och kastar in mot vassen är det stor chans att få gädda, men då är det i regel mindre gäddor som nappar, menar Andreas.

När det kommer till utrustning och vilket fiskesätt som är bäst finns det mycket att välja på. Men det gäller att ha koll på vad som är tillåtet och inte. Andreas Bizipp berättar att det till exempel är otillåtet med trollingfiske i sjön Boren. I kanalen, strömmen och de flesta sjöar gäller fiskekort, medan det är fritt fiske från land i Vättern.

– Det är fiskarens skyldighet att ta reda på vad som gäller. Ofta är det mark- och vattenägarna som gått ihop i ett fiskevårdsområde som bestämmer vad som ska gälla, förklarar Andreas.

Bästa tipset till nybörjaren?

– Skaffa ett haspelspö som klarar 10 till 30 grams drag. Och fiska i sjöar där det är tillgängligt från land, säger Andreas.

– Ett tips är att följa fåglarna. Det är där fisken finns. Och snåla inte med krok. Det är inte bra att fiska med gamla rostiga krokar, säger Alexander.

Vilket är bäst – huggkrok eller håv?

– Håv är bäst. Huggkroken skadar fisken mer, säger Andreas.

När det kommer till drag och färger menar Andreas och Alexander att det finns lika många tips som det finns fiskare.

– Men upptäcker du att en färg funkar så kör på den, anser Alexander.

OM DU ANVÄNDER MOBILSAJTEN - gå till webbversion för att se fler bilder 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om