Skolan ska enligt skollagen anpassa efter den enskilde elevens behov och för de elever som inte ser ut att nå målen ska man göra extra anpassningar. Det ska vara insatser som läraren kan göra direkt i klassrummet. Om det inte räcker ska personalen anmäla detta till rektorn som gör en utredning om särskilt stöd. Tidigare krävdes ett skriftligt beslut även när man gjorde extra anpassningar, men det har ändrats i lagtexten. Detta tros också vara en av huvudanledningarna till att antalet elever med någon form av åtgärdsprogram minskat dramatiskt i Motalas skolor.
2014 hade totalt 277 elever åtgärdsprogram, i år är siffran 154 stycken.
– Vi har också jobbat aktivt med att sätta in åtgärder och stödinsatser tidigt och börjat flytta ut specialpedagogerna mer till rektorerna. Det spelar också roll, säger bildningschef Johnny Thorén.
Bildningsnämnden vill dock veta om det faktiskt är så att ändrad administration är huvudorsaken. Därför har nämnden beslutat att tjänstemännen ska göra stickprov på några skolor.
– De ska titta på hur mycket åtgärder som sker i klassrummet och om statistiken går ihop, säger ordförande Nicklas Rudberg (S).