RTÖG, Räddningstjänsten i östra Götaland, är en gemensam räddningstjänst för Linköping, Norrköping, Söderköping, Åtvidaberg och Valdemarsvik. I våras fick Motala, Vadstena, Ödeshög, Mjölby och Boxholm en förfrågan om hur kommunerna ser på att gå med i samarbetet.
Då kom frågan snabbt på och Motala önskade att få mer betänketid. Nu har ansvariga från RTÖG varit på besök hos kommunstyrelsen och presenterat förslaget mer ingående.
– Vi känner att vi vill titta på det här alternativet, men också på vilka andra alternativ som finns. Sedan behöver vi också gå igenom frågan ordentligt med vår personal, säger kommunstyrelsens ordförande Annelie Almérus (M).
RTÖG:s erbjudande innebär att de skulle ta över personalen och själva verksamheten, men att kommunerna fortsatt skulle ha rådighet över stationerna. Det innebär att RTÖG inte kan ta beslut över huvudet på Motala att lägga ner eller starta nya stationer.
Vilka fördelar finns det med att Motala går med?
– Det skulle kunna trygga kompetensförsörjningen och tillgång på personal, men också ge stordriftsfördelar vid inköp och gemensam anläggningar som övningsfält, säger oppositionsråd Elias Georges (S).
Vilka fördelar ser ni med att fortsätta ha räddningstjänsten i egen regi?
– Att vi har kvar större rådighet och att vi kan växa och förändras utifrån våra förutsättningar, säger Annelie Almérus.
Bakgrunden till diskussionen är delvis att man från statligt håll aviserat att man framöver sannolikt vill se större enheter för att lättare kunna hantera exempelvis stora skogsbränder och översvämningar.
– Vi har ju redan i dag ett visst samarbete med RTÖG, konstaterar Annelie Almérus.
Blir det billigare att ha en gemensam räddningstjänst?
– Nja, det ska åtminstone inte vara kostnadsdrivande. Kostnaderna ska alltså öka i mindre utsträckning än om vi har det helt i egen regi, säger Kenneth Söderman (L), vice kommunstyrelseordförande.
Några kostnader för att gå med ska det inte heller vara enligt den information som kommunen fått hittills.
För ett antal år sedan diskuterades en gemensam räddningstjänst i västra länsdelen, är det ett alternativ?
– Nej, vi blir för små i så fall, säger Annelie Almérus.
Någon tidsgräns för när Motala måste bestämma sig finns inte. Kommunen ska nu också föra samtal med grannkommunerna om deras inställning eftersom RTÖG vill att de kommuner som eventuellt ansluter gör det gemensamt.