Projektet heter INSURE (innovative sustainable remediation) och för Östergötlands/Motalas del har det en budget på 2,4 miljoner euro. Det syftar på att minska spridning av giftiga ämnen till Östersjön. Därför ingår även testkommuner i Lettland och Finland i projektet.
– Det här är ett projekt som kommer att engagera många olika instanser inom universitet, kommuner och olika myndigheter, säger Jenny Hultgren, projektledare på länsstyrelsen i Östergötland.
I Motala ska man utföra metoderna för sanering längs Motalavikens södra strand. Det är länsstyrelsen som har ansvaret för testningen i Motala och som fått EU-pengarna för projektet. Man testar alternativa metoder i förorenade markområden, eftersom det kan vara kostsamt med vanlig schaktsanering och för att minska transporter av förorenat material till deponier. En saneringsmetod som testas är exempelvis biologisk nedbrytning.
Områdena som testas i de tre länderna är ofta gamla militär- och industriområden som kan vara intressanta för exploatering för bostäder. Projektet beräknas pågå i fyra år. Förutom saneringsmetoder kommer man att testa metoder för hantering av de förorenade områdena.