Motalabo förgiftad av rökt fisk

En kvinna från Motala har drabbats av den sällsynta sjukdomen botulism efter att ha ätit varmrökt sik på midsommarafton.

Motala2013-06-25 20:12

Nu ligger hon i respirator på Universitetssjukhuset i Linköping efter att ha insjuknat på midsommardagen.

Livsmedelsverket varnar efter händelsen för vakuumförpackad, varmrökt sik från Bexanders rökeri. Konsumenter avråds att äta företagets varmrökta sik som har bäst före-datum mellan 24 och 30 juni.

Fiskprodukten tillverkas i Stockholm och Nacka och har sålts i Linköping.

Botulism är en allvarlig form av matförgiftning.

Siken som Motalakvinnan ätit av visade sig innehålla det ytterst starka giftet botulinumtoxin.

De första symptomen är illamående och kräkningar i kombination med trötthet och yrsel. Detta följs vanligtvis av synproblem med dubbelseende och till slut kan andningsmuskeln slås ut.

Enligt uppgift krävs det oerhört små mängder av giftet för att man ska insjukna. Enligt Smittskyddsinstitutet kan ett snapsglas med rent toxin döda hela Sveriges befolkning.

Biträdande smittskyddsläkare Helena Hedbäck på Universitetssjukhuset i Linköping berättar att den förgiftade Motalakvinnan vårdas på intensiven.

– Läget är allvarligt, men stabilt, uppger Hedbäck som berättar att botulism är livshotande om personen inte omedelbart kommer under vård.

– En person som drabbas av botulism får ett motgift, ett så kallat antitoxin, och de allra flesta tillfrisknar utan framtida besvär eller men, uppger Helena Hedbäck som också berättar att sjukdomen är extremt ovanlig i Sverige.

– De senaste tio åren har vi haft åtta kända fall och vi manar såklart till stor försiktighet bland allmänheten. Det rör sig om ett bakteriegift som endast förekommer i syrefria miljöer, hemlagade inläggningar och konserver. Dessa produkter ska naturligtvis inte ätas om hållbarhetstiden gått ut, säger Helena Hedbäck.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om