Klockan är nio och butiken har ännu inte öppnat för dagen. Men Madde, som hon helst kallas, och några i personalen skymtas gå runt inne i lokalerna och förbereda för en ny arbetsdag. Med telefonen mot örat öppnar hon ytterdörren och släpper in. Madde gestikulerar leende att hon snart är klar.
Hon tillträdde sin tjänst helt nyligen, samma vecka som premiären, tredje april. Då stod butiken nästan färdiginredd och Madde kunde påbörja rollen som butikschef genom att välkomna hundratals kunder som stått i kö från två håll för att få komma in.
– Jag var lite orolig att det skulle kännas som Plantagen när jag började. Men så blev det inte.
Vad Madde menar är att hon ville gå in i den nya verksamheten och rollen och verkligen känna att det här var något nytt.
Men vi tar det från början.
1997, efter att Madde gått ut floristgymnasiet i Norrköping, började hon jobba extra på M-blommor som på den tiden låg på Vintergatan. Därefter jobbade hon hos en annan aktör i två år innan hon fick en tjänst på M-blommor som hunnit etablera sig i Bråstorp.
Flera år senare, 2012, valde Mikael Lillen Lindell att sälja till Plantagen. Madde medger att det fanns en oro hos personalen i början att det skulle innebära stora förändringar i inriktning, något hon upplever inte skedde. Ändå valde några att lämna företaget på sikt, av olika anledningar, berättar hon.
– Det var annorlunda att jobba för en kedja. Det passar inte alla. Jag älskar strukturen och ramarna, att ha ett storvolymstänk med planerade inköp för hela året.
Madde berättar hur en av hennes tidigare chefer började pusha och stötta henne att bli ställföreträdande butikschef.
– Men jag hade inte det självförtroendet. Samtidigt drivs jag av att få vara med och påverka och jag fick ta mer och mer ansvar och hon släppte fram mig.
Det stärkte Madde som började våga ta mer plats.
– Annars kanske jag inte hade varit här idag, funderar hon.
Jobbet började även inkludera uppdrag utanför Motala, bland annat var hon med och byggde upp nya Plantagen-butiker i Stockholmsområdet.
Ytterligare en chefskollega ville vintern 2022 att Madde skulle komma och stötta upp en butik i Linköping. Hon erbjöds rollen som butikschef, men Madde resonerade då att hon inte ville pendla från boendet i Nykyrka och inte heller ägna så mycket tid i bil varje vecka. Men hon ändrade sig.
– Efter några veckor kände jag att det här kan jag göra. Jag såg en sådan potential i att få bygga om butik och lager.
Det jobbet genomförde hon under de tre år hon jobbade i Linköping.
Som anställd på Plantagen var största konkurrenten Blomsterlandet.
– Jag har haft koll på dem, säger hon och skrattar. När jag hörde att de skulle öppna i Motala kände jag att jag måste kolla upp vad det skulle innebära att jobba här. Jag fick en bra känsla för företaget.
Men hon kände sig inte övertygad om att få tjänsten.
– Jag kan driva butik, men är ganska ödmjuk och jag var inte säker, fast jag trodde att jag kunde vara en av kandidaterna.
Efter att ha jobbat både i Linköping och i Motala kan Madde se att det finns ganska stora skillnader mellan kunderna.
– I Linköping är många köpstarka, man handlar det man vill ha. Men man är inte så lojal sin butik eller intresserad av att vara kundmedlem. I Motala finns en mer personlig känsla. Vissa vill handla av en viss säljare och man vill få erbjudanden. Vi har också fler stamkunder här.
Vilken tror du blir din största utmaning nu?
– Att ha prisvärda varor, det är ännu mer viktigt här.
Madde hoppas att Blomsterlandet kommit till Motala för att stanna. Hon tror att det finns kundunderlag för två större aktörer i stan.
Hon säger också att Plantagen aldrig gick direkt dåligt. Men där var det andra strukturella beslut som togs på högre nivå som ledde fram till en avveckling lokalt.
Om att få återvända till lokaler där karriären tog sin början, säger hon:
– Det känns som att cirkeln är sluten.
I dag jobbar sju fast anställda i Motalabutiken. Fem av dem har Madde jobbat med tidigare, varav tre har följt med från tidigare bolaget. Sedan har det tillkommit en tjej som jobbat på Blomsterlandet på annan ort.
Vad driver dig framåt?
– Att få hjälpa kunderna och få engagera personalen. Jag vill gärna ha många bollar i luften och hög energi. Jag blir uttråkad om det inte finns att göra. I den här positionen är det nog en bra egenskap. Jag har fått mycket positiv feedback från personalen att det jag gör är bra. Mitt sätt att leda är också att lösa dagens uppgifter tillsammans.
Så du använder inte bara högerhanden?
– Nej, hela famnen!