Jakob Andersson, 37 år, är spannmålsorlare och nötköttsbonde utanför Motala. Tillsammans med sin bror driver han lantbruket Sjökumla gård.
Han har ett genuint intresse för det närproducerade och vet att djurens uppfödning spelar en stor roll för kvaliteten på råvaran.
– Vi har bland annat dikor med kalvar som går ute hela sommaren, säger han.
Sedan den 10 augusti har det varit full fart på gården för att hinna med höstbruket.
– Det har varit ett fantastiskt bra år, säger han.
På semifinalen i Linköping är det LRF Östergötland som är värd och Jakob Andersson är LRF:s representant i juryn.
Vad väntar du dig av tävlingen?
– Att få till en debatt och dialog med både juryn och deltagarna om närproducerat. Framför allt att få kockarna att tänka på var råvarorna kommer i från.
24 kockar tävlar i "Årets kock" varav 130 var anmälda till tävlingen.
De tre semifinalerna kommer att arrangeras i Linköping den 11 oktober, Växjö den 15 oktober och i Kramfors den 25 oktober .
Sex kockar gör sedan upp i den stora finalen på Stockholm Waterfront den 7 februari 2014. Då utan Jakob Andersson i juryn.
gunnel.göransson@mvt.se