Högtryck för Àggkokningen pÄ Mixum

Ska du gÄ pÄ julbord? DÄ Àr det inte alls omöjligt att Àgghalvorna har kokats och skalats i Motala.

Magnus Franzén blickar ut över den enorma mÀngd Àggkartor Mixum har inne pÄ lagret. HÀr finns flera tusen okokta Àgg för nÀrvarande.

Magnus Franzén blickar ut över den enorma mÀngd Àggkartor Mixum har inne pÄ lagret. HÀr finns flera tusen okokta Àgg för nÀrvarande.

Foto: Victor Berlin

Motala2023-12-18 05:30

Inne pĂ„ matproducenten Mixum i Motala Ă€r det egentligen lĂ„gsĂ€song. SĂ„ hĂ€r Ă„rs Ă€r det relativt fĂ„ som köper fĂ€rdiga sallader, om man jĂ€mför med under sommaren vilket Ă€r en stor del av företagets normala verksamhet.    

LĂ„gsĂ€songen gĂ€ller dock inte Ă€ggproduktionen. TvĂ€rtom. Just nu Ă€r det högsĂ€song för fĂ€rdigkokta och skalade Ă€gg. HĂ€r kokas det Ă€gg för fulla muggar.   

PÄ varje pall med Ànnu okokta Àgg sitter en lapp med information om var de kommer ifrÄn, hur gamla de Àr, och sÄ vidare.
PÄ varje pall med Ànnu okokta Àgg sitter en lapp med information om var de kommer ifrÄn, hur gamla de Àr, och sÄ vidare.

– Det Ă€r julborden som drar, Ă€gghalvorna, förklarar Magnus FranzĂ©n, vd.    

Inför julen har de en stor ökning pĂ„ efterfrĂ„gan – frĂ„n mitten av november och nĂ€stan hela december kokar och skalar de drygt tvĂ„ miljoner Ă€gg i veckan. Eller, 16 800 Ă€gg i timmen. Ägg som sedan sĂ€ljs över hela landet.    

– Vi ökar nog 50-60 procent under de hĂ€r tvĂ„ mĂ„naderna. Det Ă€r extrem ökning.    

Ägg pĂ„ löpande band. I det hĂ€r steget har Ă€ggen kokats, kylts ner, skalats och sköljts av.
Ägg pĂ„ löpande band. I det hĂ€r steget har Ă€ggen kokats, kylts ner, skalats och sköljts av.

Under nĂ„gra veckors tid fĂ„r företaget öka bemanningen i kokeriet med nĂ„gra personer. För att hĂ„lla lagom produktionstakt rĂ€cker det vanligtvis med lite mindre Ă€n tvĂ„skift. Nu har man nĂ€stan behövt öka till treskift.     

Är det lĂ€tt eller svĂ„rt att hitta personal?   

– I vĂ„rt hus gĂ„r den andra verksamheten ner lite grann, sĂ„ vi försöker fördela inom huset sĂ„ mycket vi kan i det lĂ€get, sĂ€ger Magnus FranzĂ©n.  

En vanlig vecka under sommaren kokar de ungefĂ€r 1,5 miljoner Ă€gg. Just nu skickas cirka 20 pallar om dagen ut i landet med fĂ€rdigkokta Ă€gg. Det Ă€r bara svenska Ă€gg och företaget fĂ„r nya leveranser flera gĂ„nger i veckan.      

Magnus Franzén stÄr framme vid vÄgen, sista stoppet innan Àggen skickas ivÀg för paketering.
Magnus Franzén stÄr framme vid vÄgen, sista stoppet innan Àggen skickas ivÀg för paketering.

Årets Ă€ggkokningssĂ€song startade lite senare Ă€n vanligt för företaget, detta pĂ„ grund av att bestĂ€llningarna kommit in nĂ„got senare Ă€n tidigare Ă„r. Detta gör att man fĂ„r köra hĂ„rdare pĂ„ kortare tid.  

– Vi har haft pandemiĂ„r ganska nyligen, jag tror ingen i restaurangbranschen riktigt har vetat, blir det verkligen julbord eller inte?   

Under pandemiĂ„ren var det inte alls lika hög produktion som nu. EfterfrĂ„gan var vĂ€ldigt lĂ„g - men den har ökat igen.  

– Nu blev det verkligen julbord i Ă„r skulle jag sĂ€ga. Det kĂ€nns som ett julbordsĂ„r.  

Produktionen och efterfrĂ„gan Ă€r dock inte lika hög som den var innan pandemin.  

– Vi Ă€r nog nĂ€stan i fatt som var innan, inte riktigt Ă€n. Men nĂ€stan, sĂ€ger Magnus FranzĂ©n.     

Det Ă€r spĂ€nnande att följa Ă€ggen frĂ„n att det landar i kokvattnet till skalning och paketering – missa inte videon inifrĂ„n produktionen pĂ„ MVT.se         

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!