Inne pÄ matproducenten Mixum i Motala Àr det egentligen lÄgsÀsong. SÄ hÀr Ärs Àr det relativt fÄ som köper fÀrdiga sallader, om man jÀmför med under sommaren vilket Àr en stor del av företagets normala verksamhet.
LÄgsÀsongen gÀller dock inte Àggproduktionen. TvÀrtom. Just nu Àr det högsÀsong för fÀrdigkokta och skalade Àgg. HÀr kokas det Àgg för fulla muggar.
â Det Ă€r julborden som drar, Ă€gghalvorna, förklarar Magnus FranzĂ©n, vd.
Inför julen har de en stor ökning pĂ„ efterfrĂ„gan â frĂ„n mitten av november och nĂ€stan hela december kokar och skalar de drygt tvĂ„ miljoner Ă€gg i veckan. Eller, 16 800 Ă€gg i timmen. Ăgg som sedan sĂ€ljs över hela landet.
â Vi ökar nog 50-60 procent under de hĂ€r tvĂ„ mĂ„naderna. Det Ă€r extrem ökning.
Under nÄgra veckors tid fÄr företaget öka bemanningen i kokeriet med nÄgra personer. För att hÄlla lagom produktionstakt rÀcker det vanligtvis med lite mindre Àn tvÄskift. Nu har man nÀstan behövt öka till treskift.
Ăr det lĂ€tt eller svĂ„rt att hitta personal?
â I vĂ„rt hus gĂ„r den andra verksamheten ner lite grann, sĂ„ vi försöker fördela inom huset sĂ„ mycket vi kan i det lĂ€get, sĂ€ger Magnus FranzĂ©n.
En vanlig vecka under sommaren kokar de ungefÀr 1,5 miljoner Àgg. Just nu skickas cirka 20 pallar om dagen ut i landet med fÀrdigkokta Àgg. Det Àr bara svenska Àgg och företaget fÄr nya leveranser flera gÄnger i veckan.
à rets ÀggkokningssÀsong startade lite senare Àn vanligt för företaget, detta pÄ grund av att bestÀllningarna kommit in nÄgot senare Àn tidigare Är. Detta gör att man fÄr köra hÄrdare pÄ kortare tid.
â Vi har haft pandemiĂ„r ganska nyligen, jag tror ingen i restaurangbranschen riktigt har vetat, blir det verkligen julbord eller inte?
Under pandemiÄren var det inte alls lika hög produktion som nu. EfterfrÄgan var vÀldigt lÄg - men den har ökat igen.
â Nu blev det verkligen julbord i Ă„r skulle jag sĂ€ga. Det kĂ€nns som ett julbordsĂ„r.
Produktionen och efterfrÄgan Àr dock inte lika hög som den var innan pandemin.
â Vi Ă€r nog nĂ€stan i fatt som var innan, inte riktigt Ă€n. Men nĂ€stan, sĂ€ger Magnus FranzĂ©n.
Det Ă€r spĂ€nnande att följa Ă€ggen frĂ„n att det landar i kokvattnet till skalning och paketering â missa inte videon inifrĂ„n produktionen pĂ„ MVT.se