– Vi har haft det här siktet inställt länge. Sedan kom pandemin och satte tillfälligt käppar i hjulet men nu är vi tillbaka med besked och har mycket marknad att ta i Europa, säger Magnus Franzén.
Motalaföretaget Mixum, som numera är en del av den internationella Greenfood-koncernen, började sin affärsidé med äggkokning för att sedan utöka repertoaren med pastasallader, andra majonäsbaserade sallader, smörgåstårtor, pajer och såser.
– Andelen veganskt som vi producerar har ökat lavinartat de senaste åren. Där har efterfrågan ökat mest, berättar Magnus Franzén.
Det är som leverantör till de salladsbarer som på senare år dykt upp i de största matbutikerna som företaget har kunnat expandera ordentligt. Nu räknar alltså Magnus Franzén med en fördubbling av produktionen till 2027.
– Vi distribuerar redan ut till flera länder i Europa, men de närmaste åren hoppas vi kunna utöka leveranserna i framför allt Frankrike, Tyskland och Benelux-länderna.
Att gå ut med en dubblad produktion på fyra år genom kontinuerlig ökning, utan något specifikt nytt som ligger bakom, det är ändå lite kaxigt.
– Absolut. Jag är lite kaxig ibland. Men det är ändå en klar ambition och ett mål är ett mål, klarar vi inte det så får jag äta upp det då, säger Magnus Franzén.
En sådan expansion kräver också utökad personalstyrka.
– Vi kommer inte dubbla personalmängden men tanken är att vi ska utöka den med 50 procent. Under högsäsong är vi runt 120 anställda nu, den siffran ska upp på runt 180 på fyra-fem år.
Företaget kommer att nyrekrytera både på produktions- och managementsidan kommande år.
Vad som är aktuellt just nu är att Mixum precis har fått ett nytt tillstånd som tillåter företaget att producera 10 000 ton livsmedelsprodukter per år.
Det är länsstyrelsen som utfärdar tillstånd enligt miljöbalken för att få producera mat i större omfattning. Just nu ligger Mixums produktion på mellan 8000 och 9000 ton per år, men ska man upp och nosa på 10 000 krävs alltså det tillstånd som Motalaföretaget nu har fått beviljat.
– Vill vi fortsätta expandera så krävs ett sånt här tillstånd, säger Magnus Franzén.
Redan under hösten kan det bli aktuellt med ett nytt tillstånd. Exakt vilken siffra det beviljar produktion upp till vet inte Magnus Franzén på rak arm.
– Men jag vet att om vi ska upp över 10 000, vilket lär bli aktuellt redan i höst, så krävs ett nytt tillstånd från länsstyrelsen.