Motalakrögaren redo för ny sommarsäsong

Efter snart ett år som krögare på Restaurang Sjövik har David Bernberg fått en känsla av vad som funkar bra och vad han behöver jobba mer med. Snart väntar årets mest intensiva månader.

"Det som slår mig är hur många det är som faktiskt bryr sig om att det ska finnas en restaurang här", säger David Bernberg efter sin första säsong som krögare i Varamon.

"Det som slår mig är hur många det är som faktiskt bryr sig om att det ska finnas en restaurang här", säger David Bernberg efter sin första säsong som krögare i Varamon.

Foto: Rita Furbring

Motala2024-04-25 08:00

I maj 2023 tog han över strandrestaurangen från att tidigare ha drivit Käket i Vadstena, samt en foodtruck på Vintergatan i Motala.
Några månader senare summerade han säsongen och berättade om sina nya erfarenheter, bland annat utmaningen med en fullservicerestaurang, som personalen inte var van vid sedan tidigare.
David förklarade också att han kände sig lite missnöjd över att det ibland kunde bli lite långa väntetider.

"Jag tar det fruktansvärt hårt när vi inte är så bra som jag vill att vi ska vara", sade han i augusti.

När tempot gick ner under hösten försökte verksamheten, med fyra fast anställda, att anordna luncher i veckorna.

– Men det var trögt att få hit folk på vardagarna. Vi lyckades inte jobba in, att våga öppna flera dagar i veckan. Vi vill ju att det ska vara en skön "vibe" i lokalen och inte att man sitter själv och äter, säger han och ler lite.

undefined
David Bernberg förklarar att han inför årets säsong har jobbat med menyn.

Krögaren valde då att endast hålla öppet torsdag till söndag, som fungerat mycket bättre, menar han. Det har varit luncher, julbord, after work- och quizkvällar med trubadurunderhållning. När quizkvällarna blev fyllda, utökades arrangemanget till två dagar i månaden.

David ångrar inte att han tog över Sjövik. Han säger att han och personalen fått mycket stöd av gäster som kommit, något man inte kan räkna med som krögare.

– Det som slår mig är hur många det är som faktiskt bryr sig om att det ska finnas en restaurang här. Det har varit fullt en sketen oktoberdag också. Det är inte klokt!

undefined
"Det som slår mig är hur många det är som faktiskt bryr sig om att det ska finnas en restaurang här", säger David Bernberg efter sin första säsong som krögare i Varamon.

Men att driva en krog, där sommarmånaderna till stor del är avgörande för resten av inkomståret, innebär även att David Bernberg är noga med att ha en ekonomisk kalkyl, sex-nio månader framåt.

– I november kunde vi säga att vi kommer att klara oss till sommaren, säger han.

Målet framåt är att utveckla verksamheten med fler, olika typer av gruppbokningar.
Under våren har öppettiderna utökats till fem dagar i veckan. I sommar blir det alla dagar.

Nu pågår rekrytering av personal. Omkring 20 timanställningar är aktuella, men marknaden är inte helt lätt, framhåller David Bernberg.

– De som kommit till oss tidigare har fått lära sig här. Personal som redan har erfarenhet får man nästan inte tag i, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!