Förra året föddes 336 barn i Motala. Det är det lägsta födelsetalet på tio år. Och prognosen framåt är fortsatt få nyfödda kommuninvånare. Inflyttningen med 1 552 personer var också den längsta på tio år. Lägger man även till antalet avlidna och utflyttade minskade Motalas befolkning med 223 personer. Det är inte alls i linje med kommunens mål är att inom 15 år bli 50 000 invånare.
– Det är spännande hur vi ser på tillväxt. Det är helt andra förutsättningar nu än när vi antog översiktsplanen, säger kommunalråd Mark Henriksson (M).
Det pågår ett arbete med att ta fram en fördjupad plan för Motala tätort. Där aktualiseras nu frågor om stadens utveckling när befolkningen inte ökar utan minskar.
– Våra prognoser över hur många Motalabor som vi blir bygger på att vi räknar in bostadsbyggandet. Vi har nu detaljplaner så att vi står oss bra när konjunkturen vänder, men vi måste vara uppriktiga, seriösa och fundera på om vi tror på siffran 50 000 invånare, säger Elias Georges.
Tror ni inte på 50 000 längre?
– Jag önskar det givetvis, men då talar vi om att växa 400 invånare per år och tittar vi på barnafödandet, på inflytt och utflytt så går det inte ihop. Vi har ingen migration längre exempelvis. Var ska vi hitta de här människorna?, svarar han.
– Jag delar Elias bild. Det här behöver vi hantera, tillägger Mark Henriksson.
Ni har planerat för att Motala ska ha 50 000 invånare. Vad får det för konsekvenser när ni nu säger att det inte lär bli så?
– Det får konsekvenser i många delar. Vi har en skolomorganisation som blir konsekvensen av färre barn. Det blir fler äldre, det måste vi ta hänsyn till. En annan del är att det inte är samma ökning av de i arbetsför ålder. Då måste vi jobba ännu mer för att ses som attraktiva, säger han.
Kommunen har arbetat hårt med att ta fram detaljplanen för att möjliggöra 5 800 nya bostäder. Det har byggt på prognosen om 50 000 invånare. Men Mark Henriksson vill inte säga att det varit ett onödigt arbete.
– Det här går i cykler. När det var högkonjunktur förra gången så hade vi ingen reserv och det var inte alls bra. Därför trycker vi på att när det här vänder så behöver vi har ett stort utbud både för att möjliggöra för bostäder och verksamheter, säger han.
Ni har planlagt väldigt mycket. Borde ni tagga ner nu och sluta producera planer som just nu inte efterfrågas?
– Det får man värdera framåt, säger Mark Henriksson.
Båda politikerna tar upp att Motala måste lyfta fram sina styrkor för att både locka hit företag och invånare. De trycker på Motalas läge både som centralort i västra Östergötland och transportmöjligheterna till såväl Linköping som Norrköping och Örebro.
– Och det natursköna miljöerna, säger Mark Henriksson.
Känner ni oro för att Motala inte växer som ni planerat?
– Det är klart att vi vill se tillväxt. Vi tror att ett växande Motala kan skapa mervärden. Men omvärldssituationen ser annorlunda ut och då måste vi anpassa oss, säger han.
Era långsiktiga ekonomiska prognoser utgår från 50 000 invånare. Hur påverkas de?
– Det påverkar absolut, säger han men vill inte gå in på detaljer eftersom det underlaget inte tagits fram än.
Hur många bor i Motala år 2040?
– Ingen aning. Det finns mycket som kan hända. Ingen kunde förutse det här tappet i hela Sveriges befolkning, säger Mark Henriksson.
Kommunen minskade med över 200 personer i år. Kommer man ha växt till 2040 eller snarare minskat?
– Jag anser att vi äger ganska mycket av den utvecklingen själva om vi fortsätter att exploatera och ha en reserv för de som vill komma hit, säger han.