Platengymnasiet vill lära elever om AI

"Är du nyfiken på artificiell intelligens?" Så frågar Platengymnasiet i ett inlägg på sin Facebooksida. Skolan satsar på ämnet AI.

Karin Linderyd och Markus Tångring, båda IT-lärare på Platengymnasiet i Motala, ska leda skolans kommande AI-ämne. Linderyd håller här i en bil som eleverna ska testa att programmera med enkel AI.

Karin Linderyd och Markus Tångring, båda IT-lärare på Platengymnasiet i Motala, ska leda skolans kommande AI-ämne. Linderyd håller här i en bil som eleverna ska testa att programmera med enkel AI.

Foto: David Wickström

Motala2025-02-17 11:00

Nyheten i korthet

  • Platengymnasiet i Motala satsar på att lära sina elever om artificiell intelligens (AI). Från och med hösten kommer teknikprogrammets elever att studera AI, och nästa år blir det ett valbart ämne för alla elever.
  • Ämnet leds av IT-lärarna Markus Tångring och Karin Linderyd. Tångring säger att det är viktigt för framtida medborgare att förstå hur AI fungerar och vad AI innebär för invidider och andra, både tekniskt och samhällsmässigt.
  • Lärarna anser att det skrämmande med AI handlar om hur människor hanterar och utvecklar AI. En fråga är också i vilken takt som samhälle. juridik och etik hänger med.

I höst ska elever på skolans teknikprogram lära sig om AI. Nästa år blir det ett valbart ämne för alla skolans elever.

Ämnet leds av Markus Tångring och Karin Linderyd, IT-lärare på skolan och främst då på teknikprogrammets IT-inriktning. De två går nu olika distanskurser för att bli certifierade.  

Tångring konstaterar:

– AI är här och det kommer bara att växa. Det är ju oundvikligt att möta AI i olika former. Så att ha kunskaper om det här, hur det funkar, vad det innebär inte bara rent tekniskt men också samhällsmässigt, för individer och så vidare, det tror vi är väldigt viktigt för framtida medborgare att ha koll på.

– Och inte bara teknister, det är ju därför det är så bra att det blir en valbar kurs, säger Linderyd som menar att alla människor i samhället egentligen behöver ha grundläggande kunskaper om vad AI handlar om. 

En sak man behöver ha kunskaper om, menar han, är så kallade hallucinationer:

– Den (AI, reds.anm.) gissar ibland och gissar fel.

Hon tar upp frågan om bias:

– Alltså att AI är ju en spegling av samhället med diskriminering av olika slag, rasism, sexism och så vidare. 

Det kommer in i AI-modellerna eftersom de tränas på data utifrån samhället hur ser ut förklarar hon.

De två lärarnas AI-intresse startade för några år sedan. Då hade skolan ett utbyte med en skola från Italien och en från Kroatien. Temat var AI.

undefined
"AI är här och det kommer bara att växa. Det är ju oundvikligt att möta AI i olika former. Så att ha kunskaper om det här, hur det funkar, vad det innebär inte bara rent tekniskt men också samhällsmässigt, för individer och så vidare, det tror vi är väldigt viktigt för framtida medborgare att ha koll på", konstaterar Markus Tångring. På bilden ses även Karin Linderyd.

– Då var det ganska mycket med autonoma system, självkörande bilar och sådana saker. Där startade egentligen mitt intresse för det hela. Hur kommer det här bli, hur kommer det påverka samhället, säger Markus Tångring.

– Och vad är viktigt att tänka på när man utvecklar de här systemen, säger Karin Linderyd.

Vad gäller hur intresset för ämnet blir när det är valbart säger hon att det är jättesvårt att veta.

– Men ja, jag tror nog att det finns ett ganska stort intresse.

Bland de som väljer det kanske vissa ändå är avvaktande till AI. Hon menar att det då är viktigt att visa på både för- och nackdelar.

– Det kan finnas risker och inte så bra saker med AI men det finns också stora fördelar. Och hur kan vi hantera det här på olika sätt?

Karin Linderyd menar också att de får utforska det tillsammans med eleverna.

– Vi sitter ju inte inne på alla svar.

Kollegorna är utan tvekan taggade inför ämnet. 

– Det är spännande, säger han. 

– Men det är också otroligt läskigt. Ju mer man läser desto räddare blir man.

Hon håller med. Det läskiga handlar, anser de, om hur människor hanterar och utvecklar AI. En annan fråga är i vilken takt som samhälle, etik och juridik hänger med.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!