– Det här namnbytet och förändringen av programmet sker i hela landet, säger handelsläraren Susanne Walldenheid.
För ett par år sedan lades den skolförlagda delen av handelsprogrammet ner i Motala och fanns enbart i lärlingsform. Men lärarna arbetade för en förändring och programmet kom tillbaka 2017. Inför återstarten gjordes det en hel del förändringar, exempelvis så arbetar eleverna i dag mer med digital marknadsföring.
Till nästa år är tanken att det ska bli ytterligare förändringar då programmet byter namn och delvis innehåll på ett nationellt plan. Men lärarna Susanne Walldenheid och Elin Printzell säger att det inte kommer att bli en jättestor förändring i Motala.
– Den största förändringen gjorde vi redan för ett par år sedan. Då ändrade vi om och började arbeta mer med digitalisering. VI arbetar redan mycket med Photoshop, Officepaketet och Indesign och podcast exempelvis. Men med namnbytet så får vi ytterligare tyngd på servicedelen av programmet, det är så mycket mer än att arbeta i en butik. Vi har elever som har praktik på café, restaurang, mäklare, idrottsorganisationer, reklambyråer med mera, säger Elin Printzell, handelslärare.
Handeln har drabbats hårt av butiksdöden, något som synts även i Motala med flera tomma lokaler. Men trots det ser både lärarna positivt på framtiden både för branschen generellt och för Motala specifikt.
– Vi tror att det här är ett framtidsyrke. Här i Motala hoppas vi ju på Lalandiasatsningen det kommer betyda väldigt mycket för staden. Vi hade elever på praktik på Lalandia förra året. Yrket i framtiden kommer handla mer om service och vara mer digitalt än vad det varit tidigare, säger Elin Printzell.
Eleverna Linn Åsberg, Zaki Mahmoud och Adam Anshed studerar alla i årskurs två på handelsprogrammet. De valde programmet för att de vill vara med och driva saker framåt antingen som företagare eller i någon form av projektledarroll.
– Jag vill jobba som egenföretagare och som konsult så därför valde jag handelsprogrammet. Man får lära sig mycket kring hur man bemöter personer och det är bra oavsett vad man jobbar med, säger Zaki Mahmoud.
Det är inte bara lärarna som ser positivt på framtiden utan även eleverna tror att man har gjort ett bra programval inför framtiden.
– Det är ett väldigt brett program och man kan arbete inom väldigt mycket olika branscher, säger Linn