Nakenbilder på elever spreds: "Kommer inte vidare"

Kränkande bilder och filmer på Motalaelever lagrades och spreds på sociala medier. Polisen har nu lagt ned utredningen.

Det var sent i våras som kränkande bilder på ungdomar i Motala spreds på nätet.

Det var sent i våras som kränkande bilder på ungdomar i Motala spreds på nätet.

Foto: Most photos (genrebild)

Motala2020-09-10 06:00

I slutet av maj fick Motala kommun kännedom om ett digitalt lagringskonto med över 500 kränkande bilder och filmer med sexuellt innehåll. Delar av innehållet hade även spridits i sociala medier.

Händelsen polisanmäldes av skolan men också av drabbade elever och deras vårdnadshavare. 

Vem eller vilka som låg bakom spridningen av materialet gick dock inte att utreda. Förundersökningen har nu nått vägs ände, uppger förundersökningsledare Karolina Jeppsson hos Motalapolisen.

– Vi har tömt telefoner och tittat i dem. Vi har följt flöden i sociala medier men det har varit omöjligt att se vem som har lagt ut vad så vi kommer inte vidare, säger hon och fortsätter:

– Jag hade fyra ärenden och de har jag lagt ned. Sedan har vi inte hört någonting mer om att det har varit nya händelser heller.

Ärendet utreddes tillsammans med specialgruppen ISÖB, som finns i Norrköping och utreder IT-relaterade sexuella övergrepp mot barn. Gruppen granskade en del av bildmaterialet men kom fram till att det inte rörde sig om barnpornografibrott utan brottsrubriceringen blev i stället olaga integritetsintrång.

– Vi försökte också hjälpa till med att spåra den som låg bakom spridningen av materialet men har inte kunnat identifiera någon källa, säger Jörgen Skarin, chef för ISÖB.

Han beskriver materialet som blandat men med övervägande egentagna bilder.

– I den här typen av ärenden är det ungdomar som skickar sexualiserat material på sig själva till andra. Det kan vara att man är tillsammans med någon eller intresserad av någon. Många har blivit ganska avtrubbade med vad som är okej att skicka och inte.

I Motala kommun förberedde man personal och elevhälsa för att ta hand om elever som på olika sätt drabbats. Man hade en extra beredskap och satte upp en jourorganisation med kuratorer för att hantera eventuella ärenden under sommarlovet.

– Men det fanns inte ett sådant behov av vårt åtgärdsarbete som vi befarat. Maillådan som vi ordnade för kuratorerna under sommaren fick inte ett enda meddelande under hela sommaren, säger verksamhetschef Kent Landoff.

Varför behovet av insatser blev mindre än man räknat med kan han inte svara på. När kommunen gjorde polisanmälan var det för att man känt igen elever så förklaringen är inte att det inte var något lokalt material.

– Vi visste inte omfattningen och kände att det var bättre att vara ordentligt förberedda. Sedan vet vi inte hur mycket föräldragruppen fått hantera, säger Kent Landoff och fortsätter:

– Det väl jättebra om det inte var så många som var berörda. Man kan tycka att vi kanske gjorde lite väl stor sak av det, men det handlade trots allt om över 500 bilder och filmer.

Att polisen nu lägger ner ärendet är som det är, menar han. Finns det ingen som kan kopplas till brotten så är verkligheten sådan.

– Det viktigaste för oss är att bilderna inte fortsätter att spridas och att det material som legat ute nu tagits bort, säger han.

Kent Landoff påtalar också att kommunen nu har en annan beredskap gällande händelser på nätet och att elevhälsan förändrat sitt arbetssätt för att vara förberedda om en liknande händelse skulle ske igen.

– Personalen ute på skolorna har också fått en annan medvetenhet. Ungdomarna kommer ju sannolikt inte att sluta skicka bilder till varandra, men nu har vi ett sätt att jobba och bemöta det, säger Kent Landoff.

Tips till föräldrar

- Visa intresse för vad ditt barn gör på nätet. Fråga på samma sätt som du gör om hur dagen i övrigt har varit.

- Prata med barnet eller ungdomen om att inte lägga upp eller skicka bilder på sig själv om det inte känns okej.

- Prata med ditt barn om att aldrig dela med sig eller skicka material till någon annan om man inte vill att det ska spridas vidare.

- Prata om vikten av att vara schysst på nätet, men också om att hjälpa till att hålla andra trygga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!