När samhällsbygnadsnämnden förra veckan beslutade att stoppa detaljplanearbetet skickade de också en begäran till kommunstyrelsen att häva de avtal som finns med Tegelviken båtklubb och Tegelvikens Projektbolag AB.
– Så det har vi lyft i dag och det var en enig kommunstyrelse som stod bakom förslaget om att upphäva markanvisningsavtalet och upphäva avsiktsförklaringen. Och att också teckna ett nytt markupplåtelseavtal med Motala båtklubb Tegelviken. Det bygger på att vi har haft en diskussion om arrendeavtalet och vi ska nu reda ut det slutgiltigt, säger kommunstyrelsens ordförande Mark Henriksson (M).
Därmed har bostadsprojektet definitivt avslutats åtta år efter att avsiktsförklaringen om att utveckla Tegelviken som område för bostäder tecknades.
– Det är en dyrköpt erfarenhet för både båtklubben, byggföretaget och kommunen. Vi socialdemokrater är nöjda med att detaljplanearbetet i Tegelviken stoppas. Det är något vi kämpat för i två år. Det har inget att göra med företaget som vill bygga utan vi månar om kommunens föreningsliv. Båtklubbens fortsatta existens och utveckling är viktig för Motala och Östergötlands sjöstad, säger Elias Georges (S).
Socialdemokraterna, tillsammans med Miljöpartiet och Centern ville stoppa projektet 2023 när beslutet om markanvisningsavtal togs. Men Samverkan för Motala drev igenom beslutet att gå vidare. Det trots att både SD och KD uttryckte att de var tveksamma till projektet.
– Vi har varit skeptiska ett tag, det är ingen hemlighet. Men vi har suttit och väntat på samrådshandlingarna. För vi har tyckt att det har varit seriöst för alla parter att man väntar in det materialet, säger Marcus Lejonqvist (SD).
Han fortsätter:
– Nu vet vi att det krävs ytterligare utredningar för att komma framåt. Därför gjorde vi bedömningen, i och med att man inte kunde hitta en samsyn mellan kommunen och klubben, så var det läge att avbryta nu. Det fanns ingen anledning till att gå vidare helt enkelt. Så vi är nöjda med beslutet.
I det markanvisningsavtal som tecknades mellan Motala kommun och Tegelviken projektbolag AB står att båtklubben ska godkänna den ersättningsmark de erbjuds om projektet skulle förverkligas. När parterna nu inte lyckades komma överens fann Moderaterna inte längre någon framkomlighet i projektet, menar Mark Henriksson (M).
– Att ingå i en trepartssamverkan på det här sättet är en svår modell att jobba efter och det behöver vi ta lärdom av i framtida processer. Jag har tidigare beskrivit det som ett misslyckande att vi inte har fått det är att fungera och det tycker jag att man kan se det som. Att gå in i ett sånt här avtal och när det förändras under resans gång. Det är inte bra för oss, det är inte bra för vare sig båtklubben eller Byggstatik som går in i det här. Så vi kommer dra mycket lärdom at det här för det fortsatta arbetet, säger Henriksson.
En i sammanhanget viktig aspekt, menar Elias Georges (S), är att kommunstyrelsen i juni 2023 gav kommunens gemensamma ledningsförvaltning i uppdrag att ta fram en gemensam strategi för hamnar, båtplatser och iläggningsplatser i kommunen. Det i syfte att stärka Motala som besöksmål.
– Vi lyfte den frågan idag och fick till svar att det kommer inarbetas i förslag till FÖP (kommunens fördjupade översiktsplan, reds anmärkning) som kommer presenteras någon gång i början av 2026, säger Georges.