Kommunen har sedan tidigare tagit en gemensam kostpolicy, men nu har bildningsnämnden och kostenheten gemensamt förtydligat vad den innebär. Där framkommer bland annat att maten ska vara god, vällagad och näringsrik. Man ska sträva efter att använda ekologiska råvaror och sådana som uppfyller svensk djurlagstiftning. Så mycket som möjligt ska också lagas från grunden och man ska jobba aktivt för att minska matsvinnet. I skolan ska man i så stor sträckning som möjligt servera minst två olika lunchalternativ och minst en dag ska det vara helt vegetariskt. I dokumentet framkommer också att det ska vara ändamålsenliga kök och att lunch tidigast serveras klockan 11.
– Det känns bra att kostenheten och bildning fått till en bra kommunikation. Den här dialogen är ett stort steg framåt, säger tekniska nämndens ordförande Agneta Niklasson (MP) och tillägger att ett liknande förtydligande av kostpolicyn ska göras även för äldreomsorgen.
Får sluta med godis, glass och läsk
I riktlinjerna finns också förtydliganden gällande socker. "Förskola, skola och fritidshem ska inte tillhandahålla sötsaker", står det.
– Det här blir ett sätt att tydliggöra detta föra alla föräldrar och all personal. Högtidsdagar får istället uppmärksammas på annat sätt, säger Agneta Niklasson.
Även skolcaféerna påverkas. "Sortimentet ska bygga på näringsriktiga och hälsosamma produkter, som ex. näringsriktiga smörgåsas och frukt. Läsk eller energidryck, godis och glass, ska inte finnas till försäljning", skriver man.