Även om den Nationella insatsveckan mot viltolyckor inte blir av i år ser verksamma i länet vikten av att allmänheten informeras om riskerna. Under den här veckan besöks fem städer i Östergötland. På onsdagen var det Motalas tur och affärsområdet Bråstorp.
– Nu är vi på väg mot hösten och det är störst risk att hamna i en olycka under oktober, november och december, säger länsansvarig polis Per-Anders Eriksson.
Han berättar att djuren oftast rör sig i gryning och skymning, samtidigt som pendeltrafiken, och det är här som han vill uppmana till försiktighet. De mest utmärkande tiderna på tiderna på dygnet, säger Eriksson, är mellan klockan 05-07, samt mellan 20-22.
– Anpassa hastigheten, ha ett rörligt synfält.
Samtidigt, framhåller han, går det inte att gardera sig helt för att undvika en olycka.
När det kommer till mindre djur bör man bromsa och "hålla hårt i ratten". Undanmanövrar ska man helst undvika, om det inte handlar om större djur, säger Eriksson.
Han förklarar att det kan finnas risker med dessa, om man skulle komma över på fel vägbana, eller köra ner i diket.
Enligt honom hanterar många bilister viltolyckor bra, men syftet med den återkommande kampanjen är att öka kunskapen ytterligare.
Några av råden, om olyckan skulle vara framme, är att ringa 112. Det är också viktigt att köra åt sidan, sätta på varningsblinkers, ställa ut en varningstriangel samt hänga upp en varningsremsa på den sida av vägen djuret ligger, eller där man såg det försvinna.
– Gör dig också tillgänglig för telefonsamtal för eftersöksjägaren som kan ha kompletterande frågor, säger Per-Anders Eriksson.
Christer Jonsson, som är en av flera eftersöksjägare i länet, upplever att de flesta bilister är duktiga på att rapportera in olyckor.
– Problemet är att de inte märker ut platsen ordentligt. Det kan vara 1-2 kilometer fel och då ödslar man mycket tid på att leta efter spår, säger han.
Enligt nationella viltolycksrådet sker omkring 4 000 viltolyckor årligen i Östergötland.
I Motala kommun inträffade mellan den 21- 28 september i år tio viltolyckor, majoriteten skedde under morgonen. Sju av dessa var med rådjur, övriga tre, älg vildsvin och kronhjort. Enligt statistik från polisens ledningssystem inträffade också under samma period två viltolyckor relaterade till järnväg.
För mer info se: www.viltolycka.se