Nu inleds förvandlingen av Stora torget

En fontän som kan bli skridskobana. En mötesplats. Växtlighet och servering. Motalabornas önskemål om Stora Torget ska nu bli verklighet när kommunen drar igång en arkitekttävling.

Nu vill kommunen gå vidare och förvandla Stora Torget.

Nu vill kommunen gå vidare och förvandla Stora Torget.

Foto: Anders Törnström

Motala2018-04-28 08:00

Hösten 2016 hade kommunen en omfattande medborgardialog med Motalaborna om Stora Torgets utformning. Mängder av synpunkter kom in, men sedan blev det tyst. Efter att Alliansen skarpt kritiserat majoriteten för hanteringen av frågan kom i november besked från de styrande att arbetet skulle prioriteras. Nu är det dags att göra verkstad av löftet.

– Det känns jättebra att man nu går vidare och ska genomföra en arkitekttävling. Det är väldigt spännande, säger kommunalråd Camilla Egberth (S).

Kriterierna för arkitekttävlingen har tagits fram och den 14 maj kan företag börja anmäla intresse för att delta. Fyra lag kommer sedan att väljas ut och de får ta fram förslag på hur den stora, mestdels tomma, ytan ska disponeras framöver. Men de måste förhålla sig till Motalabornas kravlista från medborgardialogen.

– Man tycker att det ska vara en mötesplats för både gamla och unga. Man vill också ha ett blågrönt torg med både växtlighet och vatten. När det gäller vatten så tänker man sig en fontän som kan bli skridskobana på vintern, säger Camilla Egberth och fortsätter:

– Motalaborna vill också kunna handla och fika på torget som man kan i dag. Dessutom vill man kunna fira på torget.

I dag beskriver hon själv Stora torget som en tom plats mest använd som genomfart.

– De flesta går ju bara rakt över torget i dag, säger hon.

Vad har ni för budget för förändringarna?

– Vi får se vad vi får in för förslag. Det kanske inte blir så stora kostnader, men vi tror inte att det blir gratis heller, säger Camilla Egberth.

Kommer Motalaborna få uttala sig om arkitekternas förslag?

– Det har vi inte pratat om än, men Motalaborna har ju sagt sitt i medborgardialogen och det ligger ju till grund för arkitekttävlingen. Själva beslutet tas av en jury. Det är ju väldigt mycket som måste vägas in, man måste ta vissa hänsyn och sedan kan det bli en kostnadsfråga. De delarna är sådant som juryn ska titta på, säger Camilla Egberth.

Den tidsplan som finns säger att man under nästa år ska ta beslut om hur Stora torget ska utformas. År 2020 skulle då ombyggnationen kunna sätta igång. Men det är inte alla som vill se så stora förändringar.

– Det är en väldigt fin stenläggning på torget och den tror vi att många uppskattar. Jag tycker att man ska vara försiktig med att bryta upp den. Det är en sevärdhet i sig, säger Kjell Fransson (L).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om