Sammanlagt har det i år avsatts en miljon kronor till kommunens arbete med att uppfylla miljömålen. Det innebär bland annat olika cykelfrämjande åtgärder som gynnar allmänheten. Men även verksamheter inom kommunen har haft möjlighet att skicka in förslag på hur de skulle kunna bidra till att minska miljöpåverkan.
– Vi jobbar med sopsortering men alla eleverna klarar inte av att bära eller förflytta sig, förklarar pedagogen Pia Persson som formulerade ansökan.
Att jobba med miljöfrågor samtidigt som eleverna måste åka buss eller bil för att kunna göra en insats blir därför märkligt sett ur ett miljöperspektiv.
Hon poängterar också att alla ska ha rätt att få uppleva cykelstaden Motala. Därför kallade hon ansökan för "Alla ska trampa". Många av eleverna har dessutom inte cyklat på många år och ute i trafiken vistas de aldrig.
Elin Gustafsson är 21 år och har inte cyklat sedan hon var i femårsåldern. Hon blir uppspelt när hon får frågan vart hon helst vill trampa när fordonen anländer i vår.
– Till Mallboden och fika och jag vill cykla längs kanalen, säger hon.
Det har hon aldrig gjort.
Enligt Agneta Nicklasson, ordförande i tekniska nämnden som besökte skolan på onsdagsförmiddagen tillsammans med Camilla Egberth (S) för att gratulera och dela ut diplom, var skolans motivering god.
– Det fanns en kombination av hälsa och miljö och det var genomtänkt att vända sig till den här gruppen av elever.