Nu ska det kännas bättre att åldras

Att åldras i Motala ska inte bara handla om en plats på äldreboende. Genom en ny plan ska fokus ligga på hälsa och välmående och de äldres perspektiv ska genomsyna all kommunal verksamhet.

Caroline Unéus (M), Rolf Hansson (V), Anne Gustafsson, Anne-Lie Liljedahl (S), Camilla Egberth (S) och Agneta Niklasson (MP) är nöjda med den nya äldreplanen.

Caroline Unéus (M), Rolf Hansson (V), Anne Gustafsson, Anne-Lie Liljedahl (S), Camilla Egberth (S) och Agneta Niklasson (MP) är nöjda med den nya äldreplanen.

Foto: Lina Handberg

Motala2018-05-28 22:00

2015 fick socialnämnden idén med att ta fram en äldreomsorgsplan för Motala. Snart insåg man att fokuset var felaktigt. Det man ville göra var en plan för hur människor ska kunna åldras i Motala, alltså en äldreplan utan att involvera ordet omsorg.

– Fokus skulle ligga på förebyggande arbete och på hur människor ska kunna bibehålla sin hälsa, säger utvecklingsstrateg Anne Gustafsson.

Därför breddades den politiska styrgruppen till att också gälla kommunstyrelsen, tekniska nämnden och personalnämnden.

– Jag undrade först vad tekniska nämnden skulle göra i en sådan här grupp, men jag insåg snart att vi har ganska mycket med äldrefrågor att göra. Ta exempelvis sopsaltningen som vi gör av gång- och cykelvägar på vintern. Det gör också att äldre kan komma ut för att de inte behöver oroa sig för halkan, säger Agneta Niklasson (MP), tekniska nämnden.

Efter dialoger med medborgarna och efter en omfattande remissrunda är nu den tioåriga planen klar. Det som nu följer är att bryta ner den i treåriga handlingsplaner med mer konkreta åtgärder. Detta görs utifrån sex områden som identifierats i äldreplanen. Dessa är social gemenskap, fysisk aktivitet, goda matvanor, god tillgänglighet, bostäder anpassade för äldre och digitalisering.

– Det kan exempelvis påverka vår fysiska planering när vi tittar på nya bostadsområden och att vi ska försöka skapa sociala mötesplatser i både nya områden och i de som redan finns, säger Anne-Lie Liljedahl (S) från socialnämnden och förtydligar att de exempelvis tittar på mötesplatser i Charlottenborg och Ekön.

Politikerna i styrgruppen är mycket nöjda med att planen backas upp av samtliga partier och att den kommit till genom att så många nämnder är involverade.

– Jag har jobbat kommunalt i 40 år och jag har aldrig sett ett så gediget arbete som detta. Det viktiga nu är att det tas tillvara i verksamheterna och inte bara blir en pappersprodukt, säger Rolf Hansson (V) från personalnämnden och Agneta Niklasson fyller i:

– Det viktiga är också att man inte ser de äldre som en homogen grupp och som behövande utan som individer som är beredda att ta eget ansvar för sin hälsa.

Känner ni er själva trygga med att åldras i Motala framöver?

– Att jag ska få vård och omsorg känner jag ingen oro över, men däremot ensamheten. Men här finns idéer om hur man ska jobba med det, säger Rolf Hansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om