– Jag gör öl som jag tycker om och hoppas att andra också ska göra det, säger Erik.
Han räknar med att lansera sin amerikanska ipa med mycket humle om cirka tre veckor genom det nystartade företaget Prins katts hantverksbryggeri.
Intresset för öl har Erik, som till vardags jobbar som fritidspedagog, haft i många år. Men han hade inte räknat med att "hembryggarkitet" som han och hustrun köpte för några år sedan skulle fungera så pass bra.
– Jag fick blodad tand och blev överraskad att det blev så gott. På två år har jag hunnit med 60-70 bryggningar. Redan vid den andra bryggningen använde jag ett eget recept, säger Erik.
Tack vare god respons från vänner och bekanta väcktes tanken om att försöka få ut ölen på marknaden. När Erik lärde känna Patrik Fors, som i dag inte har full kapacitet i lokalerna i Ekenäs, blev det aktuellt med ett samarbete. Erik har också ingått ett avtal med en krog i Linköping som kommer att sälja hans öl. Han hoppas förstås på att även lokala affärsidkare ska få upp ögonen för hans brygd.
Genom din etablering kommer det att finnas tre mikrobryggerier i Motala. Finns det utrymme för det?
– Ja det tror jag absolut och jag tror att det skulle finnas utrymme för fler, för intresset ökar i hela Sverige så varför skulle det inte göra det i Motala?
Patrik Fors, som drivit sitt mikrobryggeri i ett par år nu, vill inte kalla Erik Rydås etablering för konkurrans, även om de kommer att husera i gemensamma lokaler och använda samma utrustning.
– Det handlar mer om en win-win situation, säger Patrik.
Enligt honom har dessutom de båda företagarna även helt olika smak vad gäller öl.
– Jag är mer ”oldschool” medan Erik är den lite mer moderna, säger han.