Ny kamera fördubblar kapaciteten

Region Östergötland satsar på undersökningar med magnetkamera (MR). I Motala kan man nu ta emot dubbelt så många patienter.

Ordentlig pjäs. En MR-kamera, av den här modellen, kostar 8-10 miljoner och väger drygt fem ton.

Ordentlig pjäs. En MR-kamera, av den här modellen, kostar 8-10 miljoner och väger drygt fem ton.

Foto: Anders Törnström

Motala2015-10-07 06:45

Projektet har pågått i mer än två år. Den nya MR-kameran kostade 8-10 miljoner. Under tisdagen presenterades den nya MR-enheten på lasarettet i Motala.

Satsningen på MR-undersökningar sker i hela Region Östergötland. I Motala innebär det att man nu har två MR-kameror och kan göra dubbelt så många undersökningar varje dag.

– Det är jätteroligt. Och man känner att behovet finns. Förut hade jag månaders väntetid för en undersökning. Och det märks på telefonlistan, det är inte så många patienter som ringer och "varför får jag inte komma, varför får jag inte komma? Får jag sätta upp mig på återbudslistan?", säger Cecilia Törnqvist, röntgensjuksköterska och sektionsledare för MR-avdelningen.

I dag är väntetiden i Motala två-tre veckor, tidigare kunde det handla om tre-fyra månader.

Med två kameror fick man inte plats på den förra röntgenavdelningen utan har nu flyttat och befinner sig i helt nya lokaler där barnmottagningen tidigare var. Den tekniska utvecklingen går snabbt och målsättningen är att göra fler sorters undersökningar med MR-kamera.

– Metoder som vi hade på vanlig röntgen har gått över och görs i magneten istället. Socialstyrelsen vill inte att vi ska använda strålning till våra patienter. Det är det som är den största anledningen. Sedan utvecklas det här och går fortare. Det blir bra bilder och går snabbare, det här har alltid varit en långsam undersökning, säger Cecilia Törnqvist.

Den nya kameran kom på plats i somras och sedan dess har personalen i Motala jobbat en hel del med att lätta trycket som varit på röntgenavdelningen på sjukhuset i Norrköping. Förutom kortare väntetider har den nya utrustningen förbättrat komforten för patienterna.

– Vi valde att köpa en tunnel som är lite större. Den svenska befolkningen i dag blir rundare och klaustrofobi är ett av våra största bekymmer när man jobbar med magnetkameran. Utformningen på maskinen är inte så gästvänlig. Det är en två meter lång tunnel man ska ligga i. Och en undersökning tar någonstans mellan tjugo minuter och en och en halv timme, säger Cecilia Törnqvist.

I nuläget är avdelningen fullbelagd och för att kunna göra ännu fler undersökningar, och på så sätt förkorta väntetiden ännu mer, krävs fler schemalagda timmar och då även mer personal.

– Vi behöver naturligtvis fler kollegor, så vi söker folk. Men det är en bristvara med röntgensköterskor, säger Cecilia Törnqvist.

Magnetkamera

Kan ta bilder av nästan alla organ i kroppen. Undersökningen görs för att upptäcka sjukdomar, kartlägga skador och följa upp behandlingar. Det finns ingen risk för strålningsskador, då bilderna tas med hjälp av magnetfält och radiovågor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om