Elevhälsoteam finns på alla grundskolor i kommunen men i dag delar fem rektorer på arbetsansvaret för teamen i vilka såväl pedagoger som skolsköterskor, kuratorer, specialpedagoger och psykologer ingår. Till hösten blir det Kathrin Thomas som ska leda utvecklingsarbetet och hon hoppas bli ett bra stöd för att samla kompetenserna inom de olika yrkesgrupperna.
– Tanken är att utveckla arbetssätt som kan leda till väl kända rutiner och stöd för alla medarbetare i skolan. Målet är att alla elever får det stöd de behöver, säger hon.
Som elevhälsochef kommer hon också att ha kontakt med habiliteringen, BUP, socialtjänsten, samt olika samarbetspartners i Region Östergötland, kring barn i särskolan och barn med neuropsykiatriska funktionshinder.
Kathrin Thomas vet att arbetet med att fånga upp barn, som på olika sätt får det svårt i skolan, inte är en lätt uppgift. Det är tidskrävande och hon poängterar vikten av ett gott samarbete mellan all personal i skolan, och föräldrarna där tydlighet och engagemang är viktigt redan i tidig ålder. Den psykiska ohälsan ökar i samhället, därför måste barn som visar tecken på att de inte mår bra fångas upp snabbt och man måste vara mycket uppmärksam på skolnärvaron.
– Den svåraste uppgiften är att få alla som inte trivs att göra det så att de får godkända betyg i grundskolan. Varje barn som hamnar i utanförskap i samhället är ett barn för mycket.
Men elevhälsoteamen finns inte bara till för barn som uppvisar psykisk ohälsa. De kan också stötta dem som behöver extra stöd i undervisningen eller vara ett bollplank för pedagogerna så att de kan anpassa kring eleven. Det kan också handla om att skolsköterskan möter barn som behöver stöd i frågor som rör exempelvis diabetes eller övervikt.
Kathrin Thomas har lång erfarenhet av att arbeta med elevhälsa. Parallellt med detta har hon själv, tidigare i livet, gått igenom en skilsmässa, något som inte sällan påverkar barn. Hon har också levt med ett barn som har ADHD och där hon själv var mor i kommunikationen med skolan och inte elevhälsochef. Dessa erfarenheter har hon ibland kunnat dra nytta av i samtal med andra föräldrar i liknande situation.
Hon verkar uppriktigt känna starkt för sitt arbete och säger att hon ser fram emot att kunna använda sig av sin långa arbetslivserfarenhet i den nya tjänsten i Motala, där hon för övrigt själv gick i skolan som ung flicka (Östra skolan, reds anmärkning).
Samtidigt medger Kathrin Thomas att hon kommer att bli en tuff chef som ställer krav såväl på medarbetare som på föräldrar. Hon ger ett exempel på hur hon vid ett tillfälle som rektor i en annan kommun gick hårt fram mot en elevs anhörig då hon såg att eleven for illa. När hon berättar om vändningen som kom senare där förälder och barn åter kommunicerade och motivationen till skolan kom tillbaka, lyser hennes ansikte.
– Det behövs mycket föräldrastöd för att barn ska må bra.
Något hon också noterat genom åren är att barn kan bete sig olika beroende på vilken miljö de vistas i. Därför är dialogen mellan skola och hem mycket viktig.
– Föräldrar är experter på sitt barn medan pedagoger är experter på barn i grupp.