Nya diskussioner om Skolgårdas matsal

Skolgårdas kök är utdömt och matsalen för liten. Men det planerade nybygget blev nästan 20 miljoner dyrare än beräknat och stoppades. Nu är arbetet igång igen.

Nu är arbetet med en ny matsal på Skolgårda igång igen.

Nu är arbetet med en ny matsal på Skolgårda igång igen.

Foto: Anders Törnström

Motala2017-09-24 20:00

En längre tid har kostenheten fått kritik för att köket på Skolgårda inte uppfyller kraven. Samtidigt har bildning fått klagomål om att matsalen inte är en tillfredsställande miljö för barnen att äta i. 2016 sjösattes därför ett stort projekt om ett nybygge på Skolgårda som skulle innebära både en ny matsal, fler klassrum och dessutom ett kök som också kunde laga mat till äldreomsorgen och ersätta centralköket på lasarettet. Men när upphandlingen genomförts insåg man att prislappen stigit. En fördyrning på 20 miljoner kronor fick politikerna att dra i handbromsen och sedan dess har det varit oklart vad som ska hända.

Nu är man redo för ett omtag och det som nu skissas på är en mindre färändring än vad som tidigare var sagt. Borta är centralkökstanken och en fristående kök- och matsalsdel på skolgården. Nu vill man istället bygga ut den befintliga skolbyggnaden med matsal, kök och nya skolytor.

– Det här är en spännande gestaltning där man bygger på den befintliga skolan och skapar grupprum av de existerande korridorerna. Förutom att man ordnar matsal och kök gör det också att man få extra ytor för skolan att växa i, säger bildningschef Johnny Thorén.

Skolan blir då lite större än vad man behöver i dag, men samtidigt ska bildningsförvaltningen se över upptagningsområdena liksom att man räknar med omfattande nybyggnation i Karlshult och Bråstorp vilket kommer att påverka behoven framöver.

– Då är det inte fel att det finns en viss överkapacitet, säger Johnny Thorén.

Planen är att genomföra bygget under 2018 och 2019.

– Det här är politiskt förankrat hos oss i majoriteten, säger bildningsnämndens ordförande Nicklas Rudberg (S).

Det nya köket beräknas kosta 25 miljoner kronor och sedan tillkommer andra investeringar på ytterligare tio miljoner kronor. Och den här gången ska man ha bättre kontroll på kostnaderna.

– Man utgår mycket från skolbygget vid Marieberg. Där har man god koll på budgeten så det här ger mer säkra prognoser, säger Johnny Thorén.

På tekniska nämnden är man av samma åsikt.

– Vi är också mer försiktiga innan vi sätter igång projekt nu. Vi ska inte starta någonting förrän vi är helt säkra på att det ska göras, säger ordförande Agneta Niklasson (MP).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om