Nyrenoverad restaurang öppnar – på Lasarettet i Motala

Renoveringen är klar och personal på plats. Nu öppnar restaurang Västgyllen på Lasarettet i Motala i ny regi.
– För oss är det viktigt att det här är allas restaurang, säger Lars Attervåg, platschef.

Nyrenoverat, betydligt större än tidigare och med plats för över 150 gäster. Det är det i den nya restaurangen på Lasarettet i Motala berättar Maria Walker Andersson, Lars Attervåg och Maryam Aslanian från Sodexo som nu tagit över hela verksamheten.

Nyrenoverat, betydligt större än tidigare och med plats för över 150 gäster. Det är det i den nya restaurangen på Lasarettet i Motala berättar Maria Walker Andersson, Lars Attervåg och Maryam Aslanian från Sodexo som nu tagit över hela verksamheten.

Foto: Lillian Andersson

Motala2025-04-23 18:00

När kommunen valde att bygga nytt centralkök i Norrsten uppstod frågan hur det skulle bli med köket och restaurangen på Lasarettet. Nu har Sodexo tagit över verksamheten, lokalerna har totalrenoverats av Region Östergötland och under onsdag lunch öppnade Västgyllen igen.

– Vi ser fram emot att få bredda vår verksamhet och vi märker att det finns en tydlig önskan och behov av att ha en restaurang att komma till här i Motala, säger Maria Walker Andersson, verksamhetsutvecklare och tillägger att de driver restaurangerna på Vrinnevisjukhuset i Norrköping och Universitetssjukhuset i Linköping också.

Restaurang Västgyllen på Lasarettet i Motala öppnar igen. Sodexo har tagit över verksamheten och nu är Maria Walker Andersson, Maryam Aslanian och Lars Attervåg i spänd förväntan på vad kunderna kommer tycka både om mat och lokal.
Restaurang Västgyllen på Lasarettet i Motala öppnar igen. Sodexo har tagit över verksamheten och nu är Maria Walker Andersson, Maryam Aslanian och Lars Attervåg i spänd förväntan på vad kunderna kommer tycka både om mat och lokal.

Det är tydligt att hon, tillsammans med Lars Attervåg platschef och Maryam Aslanian, kökschef, är riktig nöjda.

– För oss är det viktigt att det här är allas restaurang. Inte bara för personal utan även för anhöriga, besökare och för folk runt omkring, säger Attervåg.

Att driva en sjukhusrestaurang är speciellt. Patientmaten är en stor och viktig del, där all mat ska kunna anpassas efter varje enskild som är inlagd på sjukhuset. Till det finns den öppna verksamheten dit vem som helst kan komma.

Maryam Aslanian har lång erfarenhet som kock och även kökschef och tycker att det är spännande att få vara med och starta en helt ny verksamhet.
Maryam Aslanian har lång erfarenhet som kock och även kökschef och tycker att det är spännande att få vara med och starta en helt ny verksamhet.

De berättar vidare att de jobbar med hållbarhet, i valet av råvaror och vad de lagar. Samt att allt lagas från grunden. Och för den som vill välja mat efter klimatavtryck kommer det framgå av menyn.

– Vi köper in kött, grönsaker, rotfrukter med mera lokalt. I första hand Östergötland. Jag gör menyerna utifrån vårt koncept Eat, som innebär svenskt, hållbart och näringsrikt i första hand, säger Aslanian.

Har det varit svårt att hitta personal?

– Det som är svårt, när man går in i en så komplex verksamhet, är att hitta erfarenheten. Maryam har erfarenheten, som har jobbat på Vrinnevi, men i övrigt måste vi bygga upp den, säger Walker Andersson och tillägger att de inte tagit över någon personal från tidigare verksamhet.

– Men vi har sett det positiva med att ha fått skapa vårt eget team, där vi har valt. Men det har absolut varit en utmaning, säger hon.

Lars Attervåg är platschef och berättar att en sjukhusrestaurang är speciell på flera sätt. Mycket för att de både har patientmaten, det vill säga lagar all mat till alla som är inlagda på sjukhuset, och den öppna restaurangen för personal, anhöriga och besökare.
Lars Attervåg är platschef och berättar att en sjukhusrestaurang är speciell på flera sätt. Mycket för att de både har patientmaten, det vill säga lagar all mat till alla som är inlagda på sjukhuset, och den öppna restaurangen för personal, anhöriga och besökare.

Bland de nyanställda finns både dietkockar och även kostvetare. Allt för att klara alla de krav och behov som finns, speciellt inom patientmaten.

Till att börja är Västgyllen en lunchrestaurang, öppen mitt på dagen, men Attervåg ser möjligheter för framtiden.

– Vi får se hur intresset blir och vad som efterfrågas. Det finns potential i lokalerna och ingen blir gladare än vi om intresset växer och vi kan utveckla, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!