Radhusområdet Guldkullen ligger i hörnet Brunnsviksallén–Lasarettsgatan. Ett område som ägs av Viken Park AB. Runt om området går en gång- och cykelväg som ligger på kommunal mark. En väg som använts av både boende och kommunen själva för transporter.
– I och med att vi ser över Brunnsviksallén så ser vi över det här området också. Vi kommer göra åtgärder där, säger Dan Bernström, enhetschef projekt och underhåll på Motala kommun.
Bland annat ska gång- och cykelbanan kopplas samman på ett mer naturligt sätt med den som är på den andra sidan korsningen. Och det är också ny belysning på gång längs cykelbanan.
– Planen från vår sida är att innan semestern göra slyröjning för att sedan bygga ny belysning efter semestern, säger han.
Bernström kommenterar också att när det gäller biltrafik på cykelbanan så är det något som förekommer på fler ställen i Motala men att det inte är tillåtet någonstans.
I samband med förändringarna kommer den yta, mot korsningen, som använts som parkering att tas bort helt. Enligt stadsplanen ligger den på parkmark och där är det enligt lag inte är tillåtet att parkera.
Ytan är asfalterad och kanske inte så konstigt att många sett den som en parkering. Hur tänker ni om det?
– Jag saknar kunskap om tidigare överenskommelser gällande parkeringen. Det vi gör nu är att vi kommer att gräva bort asfalten så att det blir tydligt att det är parkmark och en förbipasserande gång- och cykelväg för att främja det beteende som önskas, alltså en bilfri gång- och cykelväg, säger Bernström.
Han tillägger också att det planeras för parkeringsavgifter längs med Brunnsviksallén och det är i samband med det som ytan tas bort.
Ni har inte funderat på att göra ytan till en riktig parkering, den används ju?
– Vi ser inte att behovet finns. Vi vet att det blivit reaktioner bland boende men det är fastighetsägarens ansvar att lösa parkeringar till sina hyresgäster. Och området där den är tillhör inte Guldkullen utan är kommunal mark.
Viken Park har skickat ut information till sina hyresgäster om förändringarna. Vd Anne Persson berättar att de skött gång- och cykelvägen fram tills nu, med snöröjning och även när det gäller belysningen.
– Den delen tar kommunen över framåt. Vi har också haft avfallshus, för hushållsavfall, längs med cykelbanan vilka har vi flyttat till en annan del av området. När det gäller belysningen på kommunens mark så har vi kopplat bort den och väntar nu på att kommunen ska sätta upp nya lyktstolpar.
Vad har ni fått för synpunkter från era hyresgäster?
– De ställer lite frågor kring hur det blir framöver, om de fortsatt får köra på cykelvägen med mera. När det gäller cykelvägen så har man ju brutit mot lagstiftningen och nu ändrar kommunen vilket ökar säkerheten för gång- och cykeltrafikanter.
Ni har ansvar att ha parkeringar till era hyresgäster, har ni det?
– Vi har både garage och parkeringsplatser i området och det finns lediga att hyra. Vi har så pass gott om dem att flera kan ha två platser om man vill.
Enligt Anne Persson så vill de ha bilfritt inne i området och att det är viktigt för trivseln.
– Det är smala gång- och cykelvägar inne i området men räddningstjänsten kan ta sig fram och det går att komma in med en flyttbil när det behövs. Men i övrigt vill vi ha det bilfritt, säger hon.