Att odla sin egen honung har blivit populärt de senaste åren, men få lever på sin honungsproduktion. Peder Lilja har haft bin i ungefär tio år, och sedan 2007 driver han yrkesmässig verksamhet.
– Antalet biodlare ökar hela tiden. Idag är vi runt 11 000 medlemmar i biodlarnas riksförbund och cirka 40 procent av de nya medlemmarna är kvinnor. Tidigare har det varit en mansdominerad bransch – så det är helt klart en ny trend.
Nyligen höll Peder Lilja och Kårstadhonung öppen bigård i samband med invigningen av en ny Honungsbod. Den egna honungen kommer från 150 bikupor där varje bisamhälle innehåller mellan upp till 70 000 bin.
– Jag vill sprida glädjen med att odla bin och slå ett slag för den svenska honungen. De svenska bina pollinerar ju våra blommor.
Det pratas om en bidöd – är det något som du märker?
– Visst, det finns en ökad risk med bidöd som beror på besprutningar och kemikalieanvändning inom jordbruket, men vi i Sverige är ganska förskonade. Men man ska veta att ungefär två tredjedelar av allting vi äter i något led är pollinerat, antingen av honungsbin, solitärbin eller humlor. Det är urviktigt, säger Peder Lilja.
Under förmiddagen strömmade folk till för att få en visning av bisamhällena och för att smaka på honungen.
En som var nyfiken på bina var Linn Ljungblad.
– Bina är söta. Och jag har smakat på honungen. Det var gott, säger hon.