2013 ansökte bostadsrättsföreningen för Förmansraden på Verkstadsön om att få sätta in altandörrar. Då sa tjänstemännen nej, liksom en oenig politisk nämnd. Men sedan personer bytts i bostadsstiftelsens styrelsen och nya barnfamiljer flyttat in bestämde man sig för att ge det en sista chans.
– Vi tittade på förslaget igen och ändrade det lite. Nu har vi anpassat och gjort det ännu mer diskret, säger ordförande Peder Lund.
Tjänstemännen gav dock samma besked. De menade att byggnaderna och hela området är Q-märkt och att det därför måste tas särskilt stor hänsyn.
– En Q-märkning innebär att man inte får förvanska byggnaderna eller miljön och här anser vi att man gör både och, säger bygglovsarkitekt Maria Gren.
Tjänstemännen rådgjorde också med Östergötlands länsmuseum som i sitt svar skriver att Förmansraden har stort socialhistoriskt värde som speglar de sociala skillnader som fanns mellan förmän och arbetare. Att sätta in altandörrarna skulle "påverka utformningen av byggnaderna på ett negativt sätt". Man råder därför politikerna att avslå bygglovet.
Men när frågan hamnade på politikernas bord var deras inställning en helt annan. De valde att säga ja och bevilja bygglovet.
– Vi var tydliga med våra argument, men jag fick uppfattningen att de redan hade bestämt sig innan vi började dragningen. Det kom några frågor, men inte så mycket, säger Maria Gren.
Vilket underlag hade politikerna innan din dragning?
– Det har inte kommit några frågor till oss innan utan de hade ju de handlingar som vi tagit fram och vårt förslag till beslut. Antingen har de bestämt sig utifrån våra handlingar eller så finns det något annat som gör att de tycker på det viset, säger Maria Gren.
Vad skulle det kunna vara i så fall?
– Jag vet inte vad de baserar beslutet på, men det kändes konstigt för mig som tjänsteman att stå och prata inför en nämnd som redan verkade ha bestämt sig, säger Maria Gren.
Hennes chef, bygglovschefen Otto Jesmin, delar hennes bild att beslutet var avgjort redan innan tjänstemännens presentation.
– Den känslan hade jag också. Det brukar vara mer diskussion öppet i nämnden, säger han.
Otto Jesmin berättar vidare att tjänstemännen som ett motförslag föreslog att politikerna skulle avslå, men uppmana de sökande att överklaga för att få en prövning av frågan i domstol.
– Det hade varit jätteintressant att få prövat i högre instans om vi tolkat regelverket rätt, säger han.
Från politiskt håll däremot var man helt överens. Man motiverar det med att det vore en liten åtgärd som skulle innebära stora fördelar för de boende och att husen redan har förändrats över tid.
– Ibland känns det som att tjänstemännen överdriver hanteringen av det de anser är kulturhus, säger Gunilla Melander (M).
Meningarna är dock delade om man kommit överens mellan blocken redan innan mötet.
– Vi hade diskuterat det här mellan majoriteten och alliansens innan nämnden, men vi ville ju ändå lyssna vad tjänstemännen hade att säga, säger Hans Tevell (M).
– Nja, vi hade inte helt bestämt oss innan. Vi ville ju diskutera det i nämnden först, svarar ordförande Marianne Walter (S).
Att man inte lyssnade på tjänstemännens förslag om en extra prövning i länsstyrelsen berodde enligt Marianne Walter på att man ville avgöra frågan lokalt.